Capituleren en vrijheid

Het liefst zou ik weer aan de slag gaan, plannen maken voor mooie polderbezinningsweekenden, gezins&koppel-liefde  en bruiloften fotograferen.  Stiekem... kan ik niet wachten. De 1-juni-maatregel komt daarom even hard aan. Zeker voor 'mijn bruidsparen' en andere klanten. (en tegelijkertijd weet ik dat ik niets te klagen heb, en er mensen zijn die in veel benardere posities zitten!)

 

Maar er is een andere tijd aangebroken; extra genade-tijd. Pas op de plaats maken. En dat merk ik ook aan alles. Het lijkt wel of er een schifting komt in 'belangrijk en niet of minder belangrijk'. De informatiestroom die meer dan ooit op ons af komt, is overweldigend. En hoe mooi het is dat er gelijk toffe initiatieven de grond uit gestampt worden, ik heb tijd nodig. Reflectie: dat deel ik dan ook elke dag op instagram. (feel free to follow) Zo hebben we afgelopen donderdag ons eerste eigen lammetje geboren zien worden, en inmiddels springt en dartelt het prachtige beestje achter z'n moeder aan, door de wei.

Zondagmorgen luisterden we naar Grootnieuwsradio en de woorden van Arie de Rover raakten mijn hart. Ik gebruik delen uit wat hij zei om je te inspireren samen met m'n eigen 'herkauw-overdenksels'.

‘Er zijn mensen onder u die zeggen: ‘Vandaag of morgen gaan we naar die en die stad om zaken te doen. Wij zullen er een jaar blijven en goed winst maken.’ Hoe weet u wat er morgen met u zal gebeuren? Uw leven lijkt op een damp, die er nu is en straks weer verdwijnt. U kunt beter zeggen: ‘Als de Here het wil, zullen wij leven en dit of dat doen.’ ‭‭Jakobus‬ ‭4:13-17‬ ‭HTB‬‬

Als ondernemer is het helemaal herkenbaar. We maken plannen. Hebben ambities. Maken keuzes. En zoals we het konden zien werd 2020 een mooi jaar. Mijn boekingen gingen als een speer en ik had er t volste vertrouwen in. We stellen doelen, hebben vrijheid om dingen te doen en we leven in een enorme maakbaarheid, want 'succes is een keuze'. Toch?

"En dan: 'U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet.'

Weet je wie je bent en hoe tijdelijk je bent? Onze toekomst staat opeens door een miniscuul virus op t spel. Kunnen we onszelf, ons leven relativeren? Durven we in te zien hoe kwetsbaar te zijn? Gezond leren leven, dat is rijk en gaat dieper dan je omstandigheden. Er is een geheim. Er is een geheim van aan vrij leven - afgezien van welke omstandigheden en situaties dan ook."

'Ongeacht wat je meemaakt; jij hebt de keuze hoe je ermee omgaat. Wat er in je hoofd omgaat, pakt niemand van je af.' Uit: De keuze van Edith Eger. Trouwens, als je dit boek nog niet gelezen hebt, echt: doen!

We zitten in hetzelfde schuitje, onze ervaringen en omstandigheden zijn voor ons gelijk: we hebben allemaal links of rechtsom met de gevolgen van dit virus te dealen. Maar we mogen het doen vanuit  een andere identiteit: namelijk dat je leven bij God veilig is.

Als de Here het wil, zullen we dit of dat doen. Het D.V. Deo Volente. Of het 'bij leven en welzijn'. Dit mag een levenshouding worden!  Niet met je mond maar met je hart. Leef je echt vanuit het verlangen wat de Here wil en heb je het daar vaak met Hem over? Hij wil gewoon dagelijks met je in gesprek. Zo intiem wil Hij zijn!!

Hij geeft ons zelfs de opdracht met een belofte: maak je niet druk wat je eten en drinken moet en waar je je mee moet kleding. Kijk naar de bloemen in het veld. Die staan daar te bloeien zonder zich druk te maken. De vogels hoeft niet de zaaien en oogsten en schuren te bouwen: God geeft wat ze nodig hebben. En dan ben jij veel meer waard voor Hem dus zou er niet voor je gezorgd worden?! Het mooie is dat we in deze tijd extra tijd krijgen om te kijken, te luisteren naar de vogels en de bloemen.

Nou even eerlijk: ben je hier echt bewust van? Misschien denk je: God vergeet me waarschijnlijk niet, maar ik zorg zelf wel voor backup. (ik wel) Waar bidden we om? Voor andere omstandigheden? Of om God zelf? Een knuffel van de Vader zelf: Hij is niet besmet. Ja Hij geeft leven. Zijn liefde en genade als die je gaat raken, dan is er geen crisis te groot. En dat is geen stoere taal. Dat je door Vader lesgegeven wordt voor dit leven. Hoe t werkt in elkaar zit en hoe je ermee omgaat. Jezus heeft t laten zien hoe dat leven eruit ziet. Durven we ons daarmee te identificeren?

 ‘Wat kan ons ooit van de liefde van Christus scheiden? Onderdrukking? Nood? Vervolging? Honger? Ontbering? Gevaar? De dood?’ Een virus? (Romeinen 8) ‭‬

Ook JIJ kunt VRIJ ZIJN. Ondanks alles. Vrijheid ondanks quarantaine. Vrij zijn, diep van binnen. Wees niet hoogmoedig, niet trots, we zijn niet onaantastbaar. Maar leg je leven uit handen.

Capituleren is het kernwoord, zeker nu. Overgave. Op de meest veilige plek die er is. Word eens stil. Ontdek de onrust in je zelf. Leg je afgodjes af. En word vrij in genade.

Als afsluiting een nadenkertje: "Jezus koos vrijwillig voor quarantaine om Ons het leven te geven."

De hele preek is terug te luisteren op Grootnieuwsradio.

En voor mij waren en zijn deze woorden 'raak'. Zeker ook na gisterenavond met de 'tot-1-juni-boodschap'; kwam hard aan, maar merk dat ik me vandaag al rustiger voel.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.