De vijf kernwoorden van ons 2017

Zonder dat we er veel voor hoefden te doen, werd het 2017. Zomaar een nieuw jaar voor ons allemaal. Als een soort boek met heel veel lege bladzijden. 365 stuks.

Vind je het stiekem ook niet toch een beetje spannend, wat er op die bladzijden komt te staan? Mooi dingen. Verdrietige. Memorabele. Rustige. Zorgelijke. Wellicht komen alle versies wel aan bod. [mijn eerste dagen kregen al 'griep' als extra aantekening]

Voor ons is het een nieuw jaar op een nieuwe plek. En al nadenkend over mijn/onze verwachting van 2017 kwam ik bij een paar kernwoorden uit:

Bouwen We hebben al veel geklust om het huis een beetje 'ons huis' te maken. Al hebben we in dit stadium van ons leven geen behoefte om alles perfect, design, kloppend naar de laatste woonmode of perse in een bepaalde stijl alles te bouwen. We hebben in de afgelopen jaren echt zo enorm veel spullen verzameld (en gekregen uit nalatenenschappen), dat we wel afgesproken hebben dat we eerst een kijken wat we met het bestaande materiaal kunnen. En dat is best veel. Leuk om te doen ook: met zo weinig en goedkoop materiaal toch iets tofs maken! Daarnaast zijn we nu begonnen om van de ene schuur een mooie kantoorruimte te maken: 2017-01-09_0004Het wordt een heerlijke ruimte met uitzicht op de weilanden, een plek om op adem te komen. Wie mij op instagram (@jonneke) volgt, heeft al het een en ander voorbij zien komen. Een ruimte om te werken, vergaderen, workshops te geven.. voor ons én voor anderen! [Vanaf april is de ruimte namelijk ook te huur!]

Ruimte Weidse vergezichten. Of je 'alleen op de wereld' voelen door de mist. Het waaien van de rietpluimen langs de sloot. De zonsop- en ondergangen. De vele soorten vogels, ganzen, zwanen die boven je hoofd vliegen en je een gevoel van ruimte geven. Letterlijk ruimte omdat we in de polder wonen en daar nu al zo van genieten, laat staan als het lente en zomer is. 2017-01-09_0003Maar ook ruimte voor onszelf in figuurlijke zin. Bewust afstand nemen van een aantal dingen, tijd creëren voor dingen die ons echt blij maken, ruimte en tijd voor onze eigen gevoelens en behoeften. Niet egoïstisch, maar wel nodig. Dat betekent wellicht vaker gewoon lekker alleen zijn, rommelen, bezig zijn, stil zijn, tijd met God doorbrengen. En als laatste ruimte maken voor nieuwe initiatieven en ideeën: zoals workshops geven, verhuur van ruimten, open atelierdagen organiseren, 'speeldagen' enz. enz.

Creativiteit en spelen Weer een beetje kind worden misschien. Lekker bouwen, zagen, tekenen, verven, maar dan gelijk iets moois creëren. Zoals mooie ruimten in huis, of een gekke boekenkast, of een toffe chillruimte. En niet vergeten op de trampo te springen (die ik voor mijn veertigste verjaardag kreeg), huppelend de hond uitlaten... We zijn denk ik vergeten dat spelen ook zo goed voor de mens is..., niet alleen voor kids. 2017-01-09_0005 Herinnering Ik merk het in zoveel kleine dingen dat 'herinnering' sterker dan ooit een rol speelt in mijn/ons leven. Bij het opruimen van de dozen, kom ik spullen van mama, papa en Gineke tegen. Hun diploma's, fotoboeken en persoonlijke dingen. Maar ook onze eigen foto's. (die nu weer een andere waarde krijgen) Ik heb eigenlijk best wel behoefte om eens te graven in mijn doos 'vroeger'... en wil daar dan ook echt de tijd voor gaan nemen. En zoveel items die we 'ge-erfd' hebben [wat een rotwoord eigenlijk], hebben een nieuw plekje in ons  huis gekregen. Aan de ene kant gek, maar aan de andere kant vind ik het heel waardevol. De bank aan tafel, stoeltje, de slee in de boekenkast, boeken, planten, wasmand, zoveel dingen! 2017-01-09_0006[knopjes op het oude badkamerkastje vervangen door mama's olifantenknopjes]

Relaties De laatste jaren hebben we voor een aantal mensen/vrienden/activiteiten weinig tijd gehad omdat we gewoon druk waren met zorg voor zieke familieleden en daarna opruimen van huizen. Letterlijk kost dat veel tijd, maar zeker ook emotioneel neemt dat veel energie in beslag. Ons voornemen is dan ook om weer iets meer af te spreken met vrienden en familie, gezellig eten met elkaar, een dagje weg enzovoorts. Dat zijn de momenten die het leven extra waardevol maken.

Naast al deze 'voornemens' heb ik ook echt onwijs zin om weer veel te fotograferen. De mooie momenten van het leven blijvend waardevol te maken. Als ik nu door mijn eigen foto's blader, voel ik tot op mijn bot hoe belangrijk het is dat er foto's zijn. Een extra motivatie om er voor u/jou het beste uit te halen als jullie voor mijn lens staan! Ga je trouwen? Wil je nu echt eens mooie foto's van jullie samen? Feestje wat je voor altijd tot in detail wil blijven herinneren? Nieuwe foto's voor op je website? Ik hoor het graag van je!

Keep updated en lees mijn blog af en toe. Je kunt natuurlijk ook mijn Facebookpagina liken: zo blijf je op de hoogte van de nieuwste weetjes, vorderingen van het kantoor, acties en andere leuke dingen! 2017-01-09_0001Loslaten betekent tijdelijk houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd houvast verliezen. Soren Kierkegaard.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.