Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

  • 04 mei 2022 · Geen reacties · 
Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

Droom jij weleens? Nee, ik moet het anders vragen: weet jij wat je ’s nachts gedroomd hebt? Of misschien wéét je theoretisch wel dat ieder mens droomt, maar herinner je je geen enkel nachtelijk avontuur.

Ik grap weleens gekscheren dat ik een dubbelleven leid: ik leef mijn leven overdag en ’s nachts beleef ik nog eens een heleboel avonturen. Als ik dan wakker word, voelt het alsof ik écht bij vrienden in Zuid-Afrika geweest ben, of dat ik echt in een ‘zwembeweging’ door de lucht zweefde. Kan ik soms zelfs zachtjes huilend wakker worden omdat die of die dood is gegaan. Of het omgekeerde: al lachend de slaap verlaten om vervolgens te beseffen dat het hilarische toch echt een droom was. Kortom, ik ben een dromer. Mijn hele leven al geweest. 

Omdat droomuitleggers vaak in de hoek zitten waar ik niet wil zijn, heb ik me nooit zo bezig gehouden met de betekenis van die nachtelijke avonturen. Dromen komen echter veelvuldig in de bijbel voor, en het is aannemelijk dat God ons ook in de nacht wil ontmoeten. Mijn belangstelling werd gewekt door een seminar en het boek van Dite Coumou

Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

Een paar wist je dat-jes. Wist je dat…

* … God de nacht en de dag maakte, namen gaf en de nacht dus met een bedoeling schiep? Dat we niet voor niets ongeveer 1/3 van ons leven slapen? 
* … het de intentie is om een goede, vredige, diepe, zoete, aangename, verkwikkende slaap te ontvangen? 
* … boosheid, eenzaamheid, onrust, onvergevingsgezindheid, bitterheid o.a. redenen kunnen zijn van slechte nachtrust?
* … de nacht de betekenis heeft van ‘beschermende schaduw’?
* … als God de nacht maakte, die dus niet ‘verkeerd is’, maar de duivel een ster is in na-apen, confiskeren, en de nacht daardoor vaak in kwaad daglicht gesteld wordt?
* … psalm 139 zegt: Zelfs de duisternis verbergt niet voor U, maar de nacht licht als de dag, de duisternis is als het licht. 
* … we zeggen dat Gods Geest nooit sluimert of slaapt en als die geest in ons woont, die geest dus ook altijd wakker is? Dan kun je dus wakker zijn, al slaap je diep. 
* … ons redeneren vaak het ontvangen in de weg staat? En omdat ’s nachts ons verstand en redenatie ons niet in de weg staat, God juist dán tot ons wil spreken?
* … dromen heel vaak symbolisch zijn?
* … dromen ook als ontmoetingen met God omschreven kunnen worden?
* ... het een deur kan zijn naar veel nieuwe lessen?

Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

Dromen zijn enerzijds verwerkingen van wat er gebeurd is of wat er nog gaan komen, maar tegelijkertijd kun je dromen ook zien als ontmoetingen in de geest met God zelf. Weet je wat het mooie is? God gebruikt alles - de dingen in de dag en de dingen in de nacht - met 1 doel: ‘Ik stop niet tot je Mij wérkelijk kent.’ En dat gaat elke keer een laag dieper. Als je het idee hebt dat je Hem een beetje begint te begrijpen, is er altijd een level groter, hoger, dieper!Wij doen veel met onze linkerhersenhelft: we lezen, leren, begrijpen, rekenen, schrijven, redeneren. Sterker nog: onze linkerkant is bijna elke dag ‘overvol’!  Onze rechterhersenhelft is waar we creatief zijn, muziek maken, voelen, verbinden, ontvangen. Onze linkerhersenhelft draait overuren en spreken we vaak direct aan als we wakker worden: telefoon aan en daar komen de prikkels binnen van wat er in de wereld gebeurt, we scrollen over onze insta-nieuws en we staan gelijk ‘aan’! We kregen om deze reden een tip als je een droom wilt onthouden: ga ‘m niet gelijk schrijven, dat is weer linkerhersenhelft activeren en dat kan dan, met het opschrijven, resulteren in: ik begrijp het niet, dus het bestaat niet. Téken daarom je dromen, of spreek het in als voice. 


En dan denk ik weer even aan psalm 17 ‘Ik echter zal in gerechtigheid Uw aangezicht aanschouwen; ik zal, wanneer ik ontwaak, verzadigd worden met Uw beeld.’ of aan psalm 139 waar staat: ‘Als ik wakker word, bent U daar.’ Geven we onszelf de tijd om wakker te worden, even te sluimeren en dit te beseffen? Sluimeren is fantastisch: een mooie overgang van de nacht naar de dag. Je kunt terughalen wat je hebt gedroomd.


Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

Het mooie is dat God aanhoudt, één, twee keer, op verschillende manieren wil Hij jou en mij dingen duidelijk maken: ‘Want God spreekt één of twee keer, maar men slaat er geen acht op: in een droom, een visioen in de nacht, als een diepe slaap op de mensen valt, in de sluimer op de slaapplaats. Dan openbaart Hij het voor het oor van de mensen, en Hij verzegelt hun tuchtiging, om de mens van een verkeerde daad af te brengen. Hij verbergt de hoogmoed voor een man. Hij houdt zijn ziel af van het verderf, en zijn leven van het omkomen door de werpspies.’  Job 33 
Of denk ook aan psalm 62: ‘Eenmaal sprak God tot mij een woord, tot tweemaal toe heb ik het gehoord.’Vroeger had ik steeds een terugkerende zelfde droom: angst, een grote draaikolk waar ik in weggezogen werd, en ik voelde als jong meisje dat dit de angst voor de hel was. Ik hoopte steeds maar dat ‘die droom’ niet terugkwam. Sinds mijn leven onder Zijn beheer is, heb ik nooit meer die droom gehad!Dromen kunnen helder en duidelijk zijn. Het kunnen ook emoties zijn die je in een droom voelt, maar slecht onder woorden kunt brengen.  Een droom kan ook raar zijn. Het kan ook een vroegere herinnering zijn: zie het als een uitnodiging om er nog een keer met Hem over te praten. Heel vaak zijn dromen symbolisch.
En dan kom je op een gebied waar veel mensen - zeker christenen - afhaken. Dromen uitleggen of begrijpen. We hebben het daar in de seminar over gehad en ik vond het interessant. Het gaat te diep om hier daar zomaar even wat over te schrijven. Maar je stelt je zelf vragen als: Waar speelt de droom zich af? Wie is de hoofdpersoon? Wat is de hoofdemotie? Eerst naar hoofdlijnen kijken, dan naar de details. Welke opvallende symbolen zijn er? En wat vertelt de bijbel ons over die symbolen of voorwerpen? 

Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht
Ontwaak, gij die slaapt!
Droom jij weleens? Over ontmoetingen in de nacht

We mogen de vreugde van de Heer overdenken: dag én nacht. We mogen steeds weer en steeds dieper drinken bij God en zo komen we losser en losser van andere dingen. We mogen ons systeem steeds reinigen van het oude door te  drinken bij de Bron. En dan mag religie in de fik! Religie is aanvaller nummer 1 van de openbaringen. (religie he…. geen geloof, niet verwarren)

Dan geeft God ons ogen om te zien, oren om te horen, en zijn we wakker zelfs als we slapen. 
Want het grootste doel is dat ZIJN koninkrijk hier op aarde komt en in elk mens, op z’n eigen manier, gestalte krijgt. Daarom spreekt God tegen jou op jouw manier. Een keer groot, een andere keer klein. Een keer gewoon, een keer gek. Persoonlijk dus, want Hij wil een relatie met je. Hij wil niet een ‘verstandelijk geloven’.Je moest eens weten hoe blij ik van al deze info word. Ik ben niet gek. Ik mag een meester(es)dromer zijn, en dat is niet persé belastend, dat is juist een zegen! En ik heb in de afgelopen jaren ervaren (nog voor ik dit alles wist) hoe verrijkend het kan zijn om te luisteren naar de beelden in de nacht. De voorkant van mijn boek. De singins in het weiland. Mijn moestuin. En nog veel meer: het zijn beelden in de nacht geweest die ik niet naast me neer legde. Maar ontving en het ging doen. En gisterennacht droomde ik dat ik in een huis wat ik goed kende, heel veel nieuwe kamers ontdekte. Ik besefte opeens: ik heb in de afgelopen maanden al drie keer eerder een soortgelijke droom gehad: verschillende huizen, verschillende plekken. Maar wel zelfde thema. Met de handvatten die Dite in deze siminar gaf en ook in haar boek schrijft, ga ik ermee aan de slag. Iets nieuws leren, iets tot bloei laten komen. Nieuw terrein ontginnen, een mooi avontuur!De grote vraag is: wil je het nachtelijk avontuur aangaan en God ontvangen in de nacht? Ben je bereid die korte beelden ‘te pakken’ of laat je ze makkelijk ook weer gaan zonder er aandacht aan te besteden? Ben je wakker om te luisteren naar de beelden? 

Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.