Een wonder in beeld

Een wonder in beeld

Soms komen er mensen op je pad, en gebeuren er mooie dingen. Dineke is veertien jaar lang ziek geweest, van 1992-2006. Ze bracht haar leven grotendeels op bed door. Toen gebeurde er een wonder. Inmiddels is het veertien jaar geleden en mag zij haar leven voluit, kleurrijk en met passie leven. 
Ze belde mij op en vertelde wat ze van plan was: 't was de tijd om haar verhaal te gaan vertellen. Ze wilde o.a. met haar kleren aan het water in springen. En ze vertelde nog iets van wat ze in haar hoofd had. Of ik dat zag zitten. Kom maar op…. dus reed in naar Rotterdam, een tikje gespannen: zou ik kunnen verbeelden wat zij haar hoofd had? Maar we hebben gepraat en gespeeld, met lef dingen gedaan en zo op een prachtige manier samengewerkt. We hebben in twee uur tijd alle weertypen gehad: van bewolkt en regen, naar hoosbui en zon. Heel bijzonder eigenlijk, want het deed aan alle kanten recht aan het verhaal wat verteld moest worden.

En wat bleek? De beelden die ik gemaakt had sloten naadloos aan bij haar serie. Alsof ze er voor gemaakt waren. Alsof ik alles van te voren wist (maar ik wist niets!). Alsof het zo moest zijn. Veertien dagen lang heeft Dineke een foto, proza en een podcast op social media gepubliceerd.

Een wonder in beeld

We hebben eerst in huis foto's gemaakt. Ze toonde mij haar 'leven' op posterformaat. Een levenslijn met werkelijk alle details van haar leven, maar ook van die van familie en zelfs wereldmomenten staan er in vermeld. 'En zo ga je zoveel verbanden zien', vertrouwde ze me toe.

Een wonder in beeld
Een wonder in beeld

Dan gaan we naar buiten. Het begint te regenen, maar de kleuren zijn zo mooi. De druppels vertellen eigenlijk al een eigen verhaal. En dan…. met haar karakteristieke bril, haar rode lippen, rode hakschoenen gaat ze een van de grootste uitdagingen aan. Ze gaat achteruit springen, het diepe donkere water in. Als teken van haar 'ziek worden' waar ze over schrijft:
" Het punt waar ik mij zelf verloor
- toch niet liet gaan.
De pijn proberen te vermijden
Niet zeggen wat ik voel
Niet in de spiegel kijken
Bang voor mijn eigen ogen
Bang dat waar ik in geloofde
Allang niet meer bestaat
(...)'
 

Een wonder in beeld
Een wonder in beeld
Een wonder in beeld
Een wonder in beeld

"(...) Alleen dan
Groeit bewustwording
Alleen dan
Word je bevrijd
Alleen dan
Kun je je openen
voor LIEFDE. (...)'

Een wonder in beeld

En inmiddels regent het, nee het hoost, we zijn door en doornat… en ik moest aan deze quote denken:
"life is not about surviving the storm it is about dancing in the rain."
Dus gedanst, op blote voeten, voorbijgangers die keken alsof we gek geworden zijn.

En misschien zijn we dat ook wel een beetje.
We hebben ons daarna afgedroogd, omgekleed en zijn op pad gegaan.

Een wonder in beeld
Een wonder in beeld

Liggend op een bed, zoals ze veertien jaar heeft gedaan. Dus sleepten we een matras mee die we bovenop m'n landrover legden. Liggend op een bed…. En zo haar carriere vaarwel moest zeggen, niet haar dochter van en naar school brengen, niet naar de kerk. Niets van dat alles. De foto's bij de school raakten mij erg: wat betekent het als je gewoon niets echt hebt meegemaakt van de basisschooltijd van je dochter?
Dineke schrijft daarover:
"Mijn lieve kind
wat sta je daar alleen?
Mijn lieve kind,
hoe huil je zo alleen?

Ik lag erbij en zag niet
Hoe ik door mijn ziek-zijn
Jou jouw kind-zijn ontnam (...)"

Een wonder in beeld
Een wonder in beeld

"Talitha Koemi.
'Meisje, sta op'
Hij zet mij op mijn voeten,
rechtop tussen de mensen.
'Meisje, sta op'.
Hij zorgt voor goede voeding.
Ontdekt mij aan mijn Levenskracht."

Hoe zij genezen werd, er was geen lichtflits, er was geen hemels koor. Er was een aarde stem, die de hemelse boodschap weerspiegelde. Je kunt het in deze podcast horen.
Er staat ook een pdf met het uiteindelijke boekje.
 

Een wonder in beeld
Er zijn nog meer foto's gemaakt, nog veel meer verhalen verteld.
Je kunt alles bekijken en luisteren op: https://www.dinekevankooten.nl/archief/challenge/
Een wonder in beeld

Het was voor mij een groot avontuur. Om te luisteren, beelden te maken, en uiteindelijk stil te worden van het resultaat. 'How great are you Lord!'

Misschien heb jij ook wel een verhaal wat je graag omgezet zou willen hebben in beelden. Misschien niet zo 'groots en meeslepend' als bovenstaand verhaal, maar wel een verhaal wat net zo belangrijk is om te vertellen.  Neem contact met mij op en wie weet kunnen wij ook samen iets maken. Verhaal van een bijzondere plek waar je woont, iets wat je hebt meegemaakt, levensveranderende gebeurtenis. Ik denk graag met je mee! Mail me info@jonneke.nl of neem contact op via het contactformulier.

P.S. Heb je je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Deze gaat in december de deur uit… (en ik zal dit echt maar een paar keer per jaar doen)

Enne… voel je vrij om dit verhaal te liken, te delen en door te geven ter bemoediging aan anderen.

Een wonder in beeld


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter    afke

    Geplaatst: 2020-12-07 22:55:08

    prachtige foto's Jonneke, heel bijzonder. Ik ga deze week naar de podcast luisteren
This thread has been closed from taking new comments.