Focus poepel, focus!

'Focus poepel, focus!' Ik zeg dit een beetje geïrriteerd tegen mezelf als opnieuw mijn voet wegglijdt van de scherpe rots. Ik moet focussen en mijn voeten bewust neerzetten, wil ik niet vallen en me bezeren. Zodra ik naar Sjoerd kijk, die als een steenbok over de rotsen vliegt, of ik kijk om me heen - gaat het mis. Dan degradeer ik weer tot aap en heb mijn handen en voeten nodig en klinkt het opnieuw hardop: focus poepel, focus! Soms beetje bozig (waarom vind ik het toch zo lastig om goed evenwicht te bewaren?), soms met een smile on my face omdat ik mezelf zo vermanend toespreek.

Focus - stap na stap. Focus waar ik keer op keer mijn voet neer zet. Focus!

Focus. Een van de belangrijkste elementen om te doen waarvoor je hier op aarde bent. Zo gaan wij aan het begin van elk jaar even naar mijn geboorteland, om bij te komen, vrienden te bezoeken en een van onze belangrijkste taken is het make van ons focus-lijstje.

We gaan zitten en schrijven op wat we het komende jaar willen - en willen doen. Dat kastje verven - tuin ophogen - andere boom planten - bord aan de weg - iets vaker met vrienden afspreken - meer bewust samen iets ondernemen - lascursus - zoveel bruiloften fotograferen - waar we onze giften aan gaan geven - en zo is deze lijst lang met al onze to-do's of want-to's. Alles wat er te binnen schiet, schrijven we op. Of dat nu met klussen op het erf, de boot, ons werk, prive-leven: we schrijven het op. Daarna archiveer ik het een beetje per onderwerp en print de lijst uit en hang m aan de binnenkant van een keukenkastje. Met het idee dat je het dan regelmatig ziet, en kunt afstrepen.

Maar zal ik je eens wat vertellen? We kijken er bijna nooit naar. En toch gebeurt 90% van wat er op staat en meestal nog veeeeel meer wat we níet hebben opgeschreven. In de beweging en ontwikkeling kom je in een flow die groter is dan je zelf van te voren gedacht hebt.

Hoe werkt dat dan? Focus. Je prioriteiten maken. Leren nee-zeggen. Bewust stappen (klein en groot) zetten. Je tijd gebruiken.

Focus komt van 'fovius' - dat is de kern van je oog, maar 1,5 mm groot en maar liefst 50% van je zenuwen zijn verbonden met je hersenen. Wat jij het scherpst ziet, heet je perifere zicht: links en rechts van je focuspunt is het al vager. Als in die zijflanken iets gebeurt wat belangrijk is, neem je het wel waar en kan je focus verschuiven. Of het is niet belangrijk genoeg en blijft je oog gefocust op het doel.

Ik moet denken aan ons bezoek in Burundi, waar ze met een soort focus-plan werken: het heet PIP. Wat is mijn situatie nu en waar wil ik over 3 of 5 jaar zijn? Wat heb ik nodig en hoe ga ik dat bereiken? De verhalen zijn legio van mensen zonder uitzicht, toekomst, niet wetend hoe ze hun kinderen eten moeten geven. Maar door het uittekenen en uitwerken van hun PIP - hun focus - gaan er dingen ontwikkelen. Lees voor je eigen bemoediging deze verhalen en wat in twee jaar kan gebeuren. "Het is ALTIJD mogelijk om te ontwikkelen, en ontwikkeling is altijd mogelijk," is een van de zinnen die ze daar leren en ik graag aan jullie wil meegeven. Zelfs bij de mensen die werkelijk geen uitzicht hadden, gebeuren er mooie dingen omdat ze nieuwe focus krijgen. (Ik heb hier een hele blog over geschreven!)

Waarom ik dit vertel? Ik zie regelmatig mensen 'blijven hangen' in hun huidige situatie of leven. Niet wetend hoe en of het anders zou kunnen worden. Als de kinderen groot zijn, dan.... Als ik tien kilo ben afgevallen, dan ... Als ik de jackpot win, dan ... Als die ruzie opgelost is, dan ... En dat is zo jammer mensen! Ik geloof dat God zoveel meer voor ons in petto heeft dan wij beseffen en bedenken kunnen! De vraag is: WIL je dat avontuur aangaan? Wil je leren om ten volle te leven, geen schaarste of net-net. Geen baan waarin je wegkwijnt, maar werk waarin jouw talenten echt bloeien? Wil je leren hoe je dan moet focussen?

Welke punten ik/wij op ons jaar-focus-lijstje zetten, heeft alles te maken met wat wij op dit moment belangrijk vinden. Dat verschilt namelijk per jaar. Eigenlijk PIP-pen we al jaren ;-) Het is gekoppeld aan wie wij zijn en wat onze relatie is met God.

Wat is jouw verlangen? Wat zijn de kleine en misschien iets grotere stappen die op jouw jaar-focus-lijst komen? Vergeet niet dat een paar kleine stappen ook een groots effect kunnen hebben!

Misschien ben je zelf ziek/ uitzichtloos leven en denk je: ja mooie woorden als je gezond bent. Ik heb zelf ruim vijftien jaar ME/fybromyalgie gehad, dus spreek uit ervaring; óók dan. Maak ook dan een focus-lijst. Daar kan op komen: elke maand of week een kaartje sturen naar iemand die het moeilijk heeft. Zorgen dat ik bij tenminste 1 persoon een lach op mijn gezicht breng doordat ik iets liefs doe of zeg. Kleine stapjes, maar maak focuspunten!

"Most of us spend too much time on what is urgent and not enough time on what is important." Stephen R. Covey

Zou jij interesse hebben in een avondje PIP-pen of een focus-jaar-plan opstellen? Informatief en praktisch? Laat dit in een reactie of pb weten, dan ga ik daar zeker over nadenken.

Als je gelijk de diepte in wilt - met een officiële talenten-test, een uitwerking over wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, dan nodig ik je natuurlijk ook uit voor deze Workshop. Op verschillende vlakken echt de diepte in! Eentje op professioneel niveau met coach Vanessa Wijnberger en ikzelf, waarbij je zelfs kunt vragen of jouw werkgever deze  workshop betaalt.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.