God bestaat (niet).

Bestaat God eigenlijk wel?

Een vraag waar veel over gediscussieerd wordt. De een ervaart God echt in zijn leven, de ander vindt het dikke prima dat ie nog nooit iets van Hem gezien, gehoord, gemerkt heeft. Onlangs kwam ik een interessant artikel tegen over 'De gok van Blaise Pascal' kun je hier lezen. (even doorklikken, echt de moeite waard!!) Een kort filmpje met samenvatting over deze filosoof:

https://www.youtube.com/watch?v=HH4UByIVv0Q&feature=youtu.be Quotes over het al dan niet bestaan van God:

"Het hart heeft zijn redenen die het verstand niet verstaat."

"Als je erop gokt dat God bestaat, dan zit je altijd goed."

"God is bestand tegen deze chaos."

"Alle goede spreuken zijn reeds op de wereld; men verzuimt slechts om ze toe te passen."

"Alle ellende van de mensen heeft maar één oorzaak, namelijk dat zij niet in staat zijn rustig in een kamer te blijven."

"De ervaring leert ons dat er een oneindig verschil bestaat tussen vroomheid en goedheid."

https://www.youtube.com/watch?v=HH4UByIVv0Q&feature=youtu.be

Pascal vond dat geloof en wetenschap niet in strijd met elkaar hoeven te zijn, als ze zich maar met hun eigen specialisme bezighouden. Met de rationele godsbewijzen van tijdgenoot Descartes had hij niks op. Het geloof is volgens Pascal een sprong in het diepe die niet geheel rationeel onderbouwd kan worden. Pas na zijn dood in 1669 kwam het geschrift Pensées (Gedachten) uit. Pascal had het boek nooit helemaal af kunnen maken. Tot op de dag vandaag is het pragmatische godsbewijs, de gok van Pascal, dat hij in Pensées uiteenzet gangbaar onder gelovigen. Dit godsbewijs bestaat uit 4 stappen:

1) De rede of het verstand kan God niet bewijzen

2) Hieruit volgt of God wel of niet bestaat

3) Er zijn twee opties: God bestaat wel of hij bestaat niet. Wat het beste uitkomt, kun je het beste kiezen. Geloven in God levert het meeste op.

4) Geloven levert het meeste op. Als God niet bestaat, is er namelijk niets verloren als je als gelovige na je dood ontdekt dat hemel en hel niet bestaan.

 

Het hele artikel kun je hier lezen: https://lazarus.nl/2017/11/blaise-pascal/#gs.6kbPCnA



Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.