Jouw pas - bereid je voor!

 • 09 oktober 2021 · 5 reacties · 
Jouw pas - bereid je voor!

Ze laat hem met trots zien: haar paspoort. Bevestiging van haar bestaan. Na jaren en jaren vluchteling te zijn geweest, is dit een groots bezit. We zitten in Burundi in een klein huisje te luisteren naar de verhalen. Zonder paspoort ben je tegenwoordig niemand. Het is een sleutel voor bestaansrecht. Stefan Zweig zei het eens zo: “Vroeger had de mens slechts een lichaam en ziel. Tegenwoordig heeft hij ook nog een paspoort nodig, anders word hij niet als mens behandeld.”

Als je een grens overgaat, heb je ‘m nodig. Van het ene naar het andere land. Heb je ‘m niet, ben je illegaal. Onwettig en geen bestaansrecht waard. 
Vandaag wil ik met jullie nadenken over jouw paspoort. Wat staat erop? Hoe geldig is ie? Op je paspoort staan je namen. Adres, uitgiftedatum en geldigheidsduur. Een nummer en je foto.

Jouw pas - bereid je voor!

Wie jij bent, is belangrijk. Wie jij ten diepste bent, gaat verder dan alleen je NAW-gegevens en uiterlijke kenmerken.
Wie jij bent, heeft alles te maken met je verleden, je huidige omstandigheden, je toekomst, je visie, je kernwaarden. Weet jij wie je bent? Als je dit soort dingen op een paspoort zou moeten zetten, wat zou erop staan?

Tegenwoordig heb je nog een extra, digitaal, paspoort nodig om sommige gebouwen in te komen. We kunnen ons heel veel dingen afvragen over het nieuwste soort pixelige paspoort. Een heel begrijpelijk kort voorbeeld vind ik deze: neem 1000 mensen en reken dan even mee…. En trek dan jouw conclusie.

Een andere vraag is de tijdelijkheid van jouw groene vinkje. Of zijn we inmiddels in de vicieuze cirkel beland waarvan velen dit niet verwacht hadden? Dat we er met twee weken, twee maanden, twee prikken echt zouden zijn? En dat niet het geval blijkt te zijn. Tijdelijk is een rekbaar begrip ;-)
Wat als het bezit van dit nieuwe paspoort je (vage, onbekende, vele of weinig) gezondheidsklachten oplevert? Teveel mensen kampen met de lelijke gevolgen. 
Wat als dat paspoort niet meer op papier, zelfs niet meer op je telefoon staat, maar in je lijf zit? Heel handig om je hand langs een scanner te halen natuurlijk, betalen wordt appeltje eitje, maar hoever mogen/willen we gaan? Komt dat 'niet kunnen kopen en verkopen zonder merkteken' nu wel heel dichtbij? Of vind je het heel vervelend als ik door zulke dingen te schrijven, jouw bel kapotprik? 

Jouw pas - bereid je voor!

De huidige tijd vraagt veel van ons. Het vraagt keuzes waar we zelf niet om gevraagd hebben. Het vraagt visie hoe we omgaan met dwang en drang. Het geef rouw om wat was en niet meer terug zal komen. Mirjam van de Vegt heeft dit erg mooi verwoord over 'De Klaagvrouw en wat ons verbindt' (klik op link) Het vraagt moed om een minderheid te zijn.

Voor mij persoonlijk hebben keuzes alles te maken met wie je ten diepste bent. Want als je niet graag anders wil of buiten de boot valt, maak je sneller een keuze waar je niet opvalt. Durf je anders te zijn, omdat God jou en mij apart heeft gezet? Ik moet de laatste tijd vaak aan mensen uit de Bijbel denken:
Noach preekte 120 jaar over een vloed die zou komen en bouwde, ver bij water vandaan, een boot. Hij had moed om te luisteren naar God en stug door te bouwen.
De moeder van Mozes, Jochebed, had het lef om haar kind te verbergen in een biezen mandje, tegen de orders van de overheid in. Haar geloof werd gezien en door God beloond.
Esther, de mooie jonge koningin, durfde het hol van de leeuw in te gaan om voor haar volk op te komen met de woorden: ‘kom ik om, dan kom ik om’.
Daniel bleef bidden tot Zijn God en vasten, tegen de uitgevaardigde regels en wetten van de koning in. Hij weigerde te knielen voor de afgod. Het wonder van ‘in de oven gegooid worden en beveiligd worden door de Geest’ volgde.

Hoop heeft twee prachtige dochters: woede en moed.
 Woede over hoe de dingen zijn en de moed om te durven geloven dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn. Augustinus
Jouw pas - bereid je voor!

Lieve mensen, lieve medechristenen, hoeveel lef en moed heb jij?  Heb jij genoeg kracht, genade en liefde om een Noach, een Jochebed, een Esther, een Daniel te zijn? Of vind je het eigenlijk wel prima in je (christelijke) bubbel, met je leventje waar alles wel doorkabbelt ondanks wat er in de wereld speelt?
Durven jij en ik uit onze bubbel van comfort te stappen en op te staan, te getuigen van de hoop die in ons is? Durven we nu te gaan doen wat we altijd hebben gezegd hebben dat we geloven? Geloven we vandaag de dag nog in de God van wonderen? Is Hij ons enige vertrouwen en houvast? Al is de hele wereld tegen je en God is voor je, dan is het goed!

Voelen we überhaupt nog woede over het onrecht wat voor jong en oud in grote golven over de hele wereld gaat? Of laat zelfs dat ons lauw?

Hebben we ons genoeg geoefend om staande te blijven als het moeilijk wordt? (Wat hebben we jammergenoeg weinig lering gehad in kerken over ‘sterk zijn in verdrukking en vervolging’!!) Voor onszelf maar zeker naar onze kinderen toe ligt hier een grote, hele grote taak. Hebben we geleerd hoe we als hoge bomen veel wind vangen of anders gezegd; hebben we tactieken onder de knie om rotte eieren die naar ons gegooid worden, op te vangen? En geloof me, die rotte eieren zijn rot, ze stinken en doen zeer. 

Jouw pas - bereid je voor!

Het is tijd om extra te investeren en voor te bereiden. Ik wil daar een paar dingen over zeggen. 

 • Het is belangrijk om te weten wie je bent en waar je voor staat. Ik merk het aan veel mensen die het moeilijk vinden of voor wie het steeds lastiger wordt om de prik niet te nemen. Even heel cru gezegd: je kunt ja zeggen tegen nr. 1 en 2. Maar nr. 3 en 4 komen eraan. Als je nu denkt: toemaar, ik ga overstag want anders kan ik niet meer dit of dat… dan krijg je over een half jaar dezelfde vraag voor je kiezen. In Israel kiezen een miljoen mensen niet voor nr. 3 en staan aan dezelfde kant als degenen die niets hebben genomen. Geen groen vinkje meer.
  Dus kun je je maar beter NU oefenen om je grens te bewaken, en manieren vinden hoe je dat doet.  Als je beter weet wat je JA’s zijn, kun je makkelijker NEE zeggen.

  Even een persoonlijk voorbeeld: oma vierde haar verjaardag. Zonder code mogen we niet naar binnen. De een zal dit een grote berg vinden en ‘heel heel lastig’, de ander zal zeggen ‘geef een parasol, biertje en bitterballen en we vieren het buiten’. Oefen maar. Nu. Met kleine stapjes. Want we zijn er nog niet. Ik zou willen dat ik geen gelijk heb, maar als je goed tussen de regels door luistert (wereldwijd) komt er echt nog meer. 

  Zomaar een verzameling van berichten van de laatste tijd. 
Jouw pas - bereid je voor!
Jouw pas - bereid je voor!

Jouw pas - bereid je voor!
 • Ik hoor je denken: ‘Jij hebt makkelijk praten, jouw baan hangt er niet vanaf’. Dat is deels waar, deels ben ik ook al opdrachten kwijtgeraakt omdat ik mijn grens heb kenbaar gemaakt. Alleen al die dwang voor 'zonder spuit geen baan' (maakt niet uit welke baan!) zou je argwanend moeten maken. (Tip: vacaturesvrijewerkplekNL)
  Ik geloof in creatief omdenken: als de hoofdweg afgesloten is, zijn er altijd zijwegen. Als linksaf ook nog een verbodsbord krijgt, ga dan rechtsaf. En weet je, God maakte zo vaak het onmogelijke mogelijk. Heb je met Hem al je twijfel of probleem besproken? Durf je met God over die muur te springen?

 • Urgenter dan ooit is jouw paspoort. Niet je gewone, niet je pixel-paspoort voor een groen vinkje, maar jouw paspoort voor de hemel. Is die getekend met Zijn eigen naam? Ben je er klaar voor om die grens over te steken? Kijk je er misschien stiekem al zelfs naar uit? Een mooi stuk hierover las ik hier: Tóch is er een ontsnapping voor het verschrikkelijke wat gaat komen en dat is je Qualified for Rapture-code. Niet een code op je telefoon, maar een mondelinge afspraak tussen jou en de Here Jezus Christus. Om “gekwalificeerd” te zijn, hoef je alleen maar met je mond te belijden dat Jezus Christus je Heer is en met je hart te geloven dat God Hem na drie dagen uit de dood liet opstaan. God wil niet dat jij door de zevenjarige verdrukking heen gaat!
Jouw pas - bereid je voor!
 • God heeft belijders hier op aarde nodig, discipelen. Mensen die opkomen voor waarheid, omdat Hij Waarheid is. Omdat Hij jou meer waard is dan wat dan ook hier op aarde. Discipelen die licht laten schijnen, omdat Hij Licht is. Die zout zijn voor de mensen om hen heen (en zout prikt in wonden, weet je nog!) omdat het smaak geeft aan het leven! Die vuur zijn en uitdelen!

Een ieder dan, die Mij belijden zal voor de mensen, hem zal ook Ik belijden voor mijn Vader, die in de hemelen is; maar al wie Mij verloochenen zal voor de mensen, die zal ook Ik verloochenen voor mijn Vader, die in de hemelen is. Matteüs 10:32-33 NBG51

Een mooi lied hierover kun je luisteren: 

Ben je bereid om je kruis te dragen en bereid om Mijn weg te gaan? Ben je bereid om je leven te geven en om in Mijn dienst te staan? En wil je zijn wie Ik wil die ik zijn zult wil je doen wat Ik wil dat je doet? Wil je gaan waar Ik wil dat je heen gaat ook al weet je niet waar naar toe? 

Jouw pas - bereid je voor!
 • Maak jezelf vertrouwd om Gods Geest te horen en begrijpen. Luister nu al naar de ingevingen van de Geest, zodat je het kunt verstaan als je het echt nodig hebt. "Wanneer ze jullie voor de synagogen en de autoriteiten en het gerecht slepen, vraag je dan niet bezorgd af hoe of waarmee je je moet verdedigen of wat je moet zeggen, want de heilige Geest zal jullie op dat moment ingeven wat je moet zeggen.'"

 • “Be strong enough to stand alone, be yourself enough to stand apart, but be wise enough to stand together when the times comes.”
  Veel mensen denken dat ze de enige zijn op hun werk, in hun vriendenkring, kerk. Maar op het moment dat ze eerlijk vertellen hoe ze erin staan, lichten er een paar andere ogen op: ‘jij ook?’
  Ja, ik moedig iedereen aan om sterk genoeg te zijn/worden om het niet erg te vinden om alleen te staan. Tegelijkertijd wil ik de oproep doen om anderen op te zoeken. Zodat je samen sterk kunt zijn. Daarover heb ik het ook in mijn laatste insta-filmpje en maak ik dat duidelijk met ‘takjes’.
  Weet je niet hoe en waar je 'samen' moet zoeken? Stuur me een berichtje!

 • En ik weet dat het aards en tijdelijk is: maar je kunt je ook voorbereiden om ‘te survivallen’. Om die reden ben ik dit jaar in natuurwater gaan zwemmen, probeer ik mijn immuunsysteem sterk te maken, investeer ik in skills leren die we wellicht nog hard nodig zullen krijgen, heb ik gedaan wat op de site van de overheid staat 'zorg dat je een maand zelf kunt overleven' en probeer ik steeds meer te leren om mezelf te bekrachtigen met God, de natuur enz.
Jouw pas - bereid je voor!

Ik hoop oprecht dat je voelt en aanvaardt dat ik dit niet schrijf om rebels te zijn. Misschien had ik het ook liever niet geschreven, maar ik word gedreven om het wel te doen. Ik schrijf het uit oprechte zorg en liefde voor jou, mijn medemens.
Het is niet makkelijk om te zien dat we middenin een psychologische-cyber-en-wereldwijde oorlog zitten. Het is ontnuchterend. Geloof me dat het niet makkelijk is om deze blog de wereld in te sturen, en geloof me ook dat het zwáárder voor me zou zijn om mijn mond te houden.
Het gaat niet over kleurverschilletje, het gaat over leven en dood. En ik wens en gun jou alle liefde, alle waarheid, alle genade, alle vrede toe. 

Ik denk er serieus over na om avonden over onderwerpen als deze te organiseren in de winterperiode.  Zou je daar belangstelling voor hebben? Stuur me dan een mailtje waarover je meer zou willen weten/leren en waarom. 

Jouw pas - bereid je voor!


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter  Bertine

  Geplaatst: 2021-10-09 13:17:59

  Mooi en moedig geschreven ????

  Thea Hofstede

  Geplaatst: 2021-10-09 13:45:46

  Ja graag organiseren. We hebben elkaar zo hard nodig en kunnen leren van elkaar. Ik raak soms de weg kwijt in alle informatie en tegelijk denk ik, rustig, God zorgt hoe dan ook!

  Janna Tromp

  Geplaatst: 2021-10-09 14:18:27

  Wat zou dat mooi zijn zulke avonden, we hebben elkaar hard nodig.
  We zijn er inderdaad nog lang niet, zie dit ook als vervolging op heel de menselijk heid, denk ook zeker dst boek openbaring hier spreekt ook van dat merkteken het beest dst opkomt, soms huiver je en aan de andere kant hebben we een God die ons bijstaat en daar mogen we al ons vertrouwen op stellen. Hij zal niet loslaten wat Hij begon laten we met gevouwen handen door het leven gaan onze blik naar boven daar is onze verwachting en ons wacht eens die grote dag verlost van alles hier op aarde en om onze HEERE en Heiland eeuwig te mogen groot maken bij al die andere zaalgen die ons voor gegaan zijn

  Christa de Reuver

  Geplaatst: 2021-10-11 20:48:54

  Hi Jonneke,

  Ik kreeg de link naar jouw blog etc doorgestuurd van mijn vriendin en collega in het ziekenhuis in Gouda.
  Graag zou ik komen naar een avond om te horen hoe anderen hiermee omgaan in afhankelijkheid van onze Vader die alles in zijn hand heeft.
  Een zustergroet van Christa de Reuver

  Ietje

  Geplaatst: 2021-10-11 22:49:50

  Ja ik ben erbij!!
This thread has been closed from taking new comments.