Lockdown-bemoediging en tips

Lockdown-bemoediging en tips

'M'n nieuwe gitaarsnaren en extra wol/touw en klei zijn al binnen', zei ik een paar maanden geleden. 'Bij de volgende lockdown ga ik het gitaarspelen weer oppakken en ga ik veel mooie plantenhangers knopen en oefenen met kleien'. 'Volgende lockdown? Hou op hoor', zei ze en keek verontwaardigd. Hoe dúrfde ik dit te zeggen. Dat ging niet meer gebeuren, noway.

Ik wilde lieve mensen, dat ik geen gelijk had gehad. Dat het gewoon vakantie was geweest. Excuses dat ik het misschien wat vroeg gezegd heb. Maar hier zitten we, met z'n allen. Afgelopen zaterdag was ik getuige van de emoties van jong en puber en volwassene op dit nieuws. Ik voelde het verdriet, ik zag de ontreddering (nee, niet weer) en bij de kleintjes een soort gelatenheid. Het doet pijn, het geeft diverse emoties - en weet je, die emoties (verbaasd, ontreddering, boosheid, en nog veel meer) mogen er allemaal zijn he?
Die nacht sliep ik bar slecht. Ik voelde dat ik iets wilde doen. En bedacht dat 'omdenken' toch echt heel belangrijk in deze fase. En zo popten er allemaal tips en ideeen in mijn hoofd voor alle mensen en gezinnen, klein of groot, om de komende weken dragelijker te maken. Vandaar een blog... want naast de tips die ik al via m'n insta-stories deelde, kwamen er nog meer toffe tips binnen.

Het blijft een kunst om te kijken naar wat WEL kan, en dat is meer dan we denken! Lees maar verder ;-)

Lockdown-bemoediging en tips


En weer extra lange weken voor ons. Voor de één is dat prima, voor de ander echt zwaar. Het vergt veerkracht om weer om te denken, om te kijken naar de dingen die wél kunnen.
Maak aan het begin met elkaar een lange lijst met ideeën, stop ze in een pot en pak er elke dag 1 uit die je met elkaar gaat doen.


* Maak een wandeling op een plek waar je nog nooit bent geweest.

* Bak een hele eigen familie-taart met leuke ‘eigen’ dingen - en daarna smullen met elkaar natuurlijk.

* Verzin met elkaar een lekker en mooi diner, nodig mensen uit en maak het met elkaar klaar. 

* Leer of doe iets creatiefs: ga kleien, leer gitaar of blokfluit spelen, maak een plantenhanger van dik touw (YouTube is your best friend in deze en niet moeilijk!)

* Doe een achterstevoren dag: je begint met het toetje, draagt je kleren achterste voren enz. enz.

* Of laat je kinderen een dag alles beslissen wat jullie gaan doen.  Eng? Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen naast wat hang- en chill dingen ook heel vaak kiezen voor activiteiten samen. En wat maakt het uit als je een keer pannenkoeken met ijs als ontbijt eet? Of koffie met chips?

* Maak voor het eerst of opnieuw een reuzenpuzzel. Met heel veel stukjes. Duizend als je lef hebt ;-) Of verbreek je record qua tijd om een puzzel te leggen die je al kent.

* Breng iets leuks/liefs/lekkers bij je buren. (Dit hebben wij een paar keer gedaan en wordt heel erg op prijs gesteld!)

* Knutsel kaarten met elkaar en stuur gewoon naar heel veel mensen: in december is post versturen goedkoper en we kunnen allemaal iets liefs gebruiken deze tijd!

* Doe een wedstrijdje: bouw de hoogste toren, maak van lego het allergekste dier of het meest ludieke vervoersmiddel.

* Doe een wedstrijdje wie t langste kan opblijven (of ’s morgens in bed kan blijven)

* Maak en doe een leuke (online) quiz met familie/vrienden. Er zijn heel wat quiz’s al klaar en anders maak je er een met familiefeitjes. 

* Maak een lockdown-boek met allemaal herinneringen aan afgelopen jaar/deze periode. Wat is leuk, wat stom, laat ze een tekening maken. Zo krijg je een bijzonder waardevol familie-lockdown-boek.

* Organiseer een winterpicknick: bolderkar met dekens en thermoskannen met warme choco en een slagroomspuitbus, zak marsmallows en koekjes! Hup, we vieren feestjes en singins buiten - tot diep in de winter - daar bouwen we aan een sterker immuunsysteem!

* Train je kids om te leren: 'dit kan niet, maar wat kan wel'. Deze training zullen we nog heel heel hard nodig krijgen. Ga de gesprekken aan. En besef: ieder leed is leed, of dat nu een 6 jarige is die haar juf niet kan zien, of een 12 jarige die geen toets meer opnieuw kan doen of een 15-jarige die zich suf verveelt zonder z'n vrienden. Iedereen lijdt, heb er oog voor.

Lockdown-bemoediging en tips


Tips van andere instagrammers: (superleuk dat jullie reageerden!)
* Maak een roadtrips door onbekende dorpjes of een stadswandeling door de stille straten. Vergeet niet een warme choco-to-go te halen!

* Organiseer een verkleedmiddag, met schmink en eventueel een uitvoering van een leuk stukje.

* Maak met elkaar een toffe foto-collage als herinnering aan alle mooie momenten die je juist afgelopen jaar hebt kunnen maken.

* Ga een middag uitwaaien op het strand! (en lekker even zeewater op je smoeltje doen, lekkerrrr!)

* Er zullen nog meer lockdowns komen: welke dingen maken deze dingen anders/en toch speciaal? Maak er lockdown-traditie van.

* Ga met elkaar zwerfafval opruimen - eventueel met andere kids. Lekker buiten.

* Logeren bij/met nichtjes/neefjes/vriendjes/vriendinnetjes

* Leer brood bakken

* Kijk bij Mama van Dijk (op insta)  voor leuke tips: staan tips in over wandelingen met wat extra’s; zo loopt er een route aan de achterkant van een dierentuin.

* Maak nieuwe tradities! Iemand schreef: wij zijn begonnen met elke zondag een plate met hapjes als lunch. De kids genieten!

Lockdown-bemoediging en tips

En als we nu toch bezig zijn, nog een paar, oke?

* Ik las dat de restaurants op het punt staan om heel heel veel voorraad weg te moeten gooien: bestel een afhaalmaaltijd! Dek de tafel feestelijk en maak er een geweldige avond van met elkaar.

* Bestel niet gelijk bij de grote ketens via internet, laat de MKB/kleinere winkels niet stikken nu: bestel juist bij hen! Bestel, haal het af en steek ze een hart onder de riem. Het is de zoveelste steek die ze krijgen, ze zullen elke vorm van ondersteuning waarderen!

* Sowieso kunnen ondernemers wel een bemoediging gebruiken. Ik kreeg van de week een ontzettend lief kaartje in de bus; met een bedankje voor alles wat ik deel op insta. (ook al zit ik momenteel half in de insta-gevangenis daarvoor - je kunt me niet meer taggen) Dat ik zo positief blijf en goede tips blijf delen enz. Dat deed me echt ontzettend goed. Laten we dat ook naar anderen doen!

* Om bovenstaande reden (insta-blokkering) ben ik bezig om me meer te focussen op andere manieren.Welkom om me via een nieuw Telegram-kanaal (Jonneke - rug recht, hoofd omhoog, hart open, handen samen)  te volgen en mijn nieuwsbrief zal ik regelmatiger (1x per maand?) gaan sturen: met persoonlijk verhaal, foto's die raken, nieuws en wie weet wat nog meer ;-) Schrijf je dus in!
Binnenkort weer met de mooie jaaroverzichten: en dat worden hele mooie. Dat weet ik nu al.

Lockdown-bemoediging en tips

"I used to be afraid of the dark, until i learned that I am the light and de dark is afraid of me." (Efeze 5:8)
De duisternis moet eerst aan het licht komen.
Dan pas komt het echte Licht in zicht.
Wees niet bang voor het donker, het echte kwaad.
Angst behoort tot diezelfde duisternis, dat is waar het om gaat.
Reageer in liefde en licht. Dat is waar het duister uiteindelijk voor zwicht.
(tekst: Tabitha)

Lockdown-bemoediging en tips

Hoe het wend of keert, lieve mensen, laten we ons trainen in de kleine dingen waarderen. Het dichterbij huis zoeken. Maak je huis en je thuis (fysiek, maar zeker ook mentaal!!) sterk. Oefen jezelf hoe je omgaat met tegenwind. Er komt namelijk nog meer... we zijn er nog niet. En ook dit wil ik liever niet zeggen, maar ik beluister het, ik zie het, ik voel het. Hoe en wat weet ik (nog) niet (precies), maar de strijd gaat nog heftiger worden.

Rug recht, hoofd omhoog, hart open en handen samen!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.