One life live it.

One life, live it. Onder Landrover-rijders is het een veelgebruikt gezegde. Eén leven, leef het! Ik hou van die spreuk want ik besef dat het leven geleefd mag worden. Ik hou van het leven en leef inderdaad intens. One life, en geen zeven. Vandaag een verhaal over het touw met het rode stukje.

(Beeld door Marjan van Houwelingen)

(Beeld door Marjan van Houwelingen)

Twee weken geleden heb ik deze overdenking met de mensen gedeeld met wie we kampeerden en singin in ons weiland hielden.Wellicht een idee om het ook hier te plaatsen.

"Toen ik een jaar of tien was, was er al een diep besef in mij van de tijdigheid van het leven. En als er gesproken werd over vervolging van christenen, dan was het enige wat ik dacht: ik moet God kennen en alle psalmversjes moeten in mijn hoofd zitten.
Toen ik een puber was, was er in het midden-oosten de Golf-oorlog en volgens de predikant waar ik toen naar de kerk ging, was deze oorlog een van de laatsten en dan zou Jezus terugkomen. En heel eerlijk? Heel veel zin in de hemel had ik niet: je zou er eeuwig moeten zingen. Ik had nog wel meer op mijn verlanglijstje om te doen dan alleen maar zingen.
Toen ik adolescent was, kwam het jaar 2000 met rasse schreden dichterbij. Er werd gespeculeerd over 2000 tot Noach, toen 2000 tot Jezus en nu 2000 na Jezus. Het eind van de wereld is in zicht. Ik durfde in mijn gedachten namelijk niet heel veel verder te denken dan een paar jaar na 2000.
Toen ik verkering had met Sjoerd, beleefden we de ‘magische grens’ van het jaar 2000. En Jezus kwam niet. En de jaren daarna trouwden we, reisden we, en leefden we ons leven.
Nu is het 2021. Nooit gedacht dat ik dit zou beleven. Tegelijkertijd is dit ook een hele bijzondere, intense, nog nooit eerder voorgekomen tijd. Zijn Jezus’ stappen beter hoorbaarder dan ooit? Of doen we onze oren dicht?"

Als Jezus morgen komen zou, dan had je nog 1 dag!

"Het kan namelijk op ons, en zeker op jongeren best wel ‘heftig’ over komen als er steeds gesproken wordt dat Jezus snel terug komt. Zij - en wij allemaal - willen ook leven, je hebt maar 1 leven hier, dus leef het! Studeren, misschien trouwen, reizen, een bedrijf beginnen, nieuwe baan, kinderen, kortom van het leven genieten. En dan snap ik helemaal en dat gun ik jullie ook echt, van harte. We hebben allemaal wellicht een to-do-listje: eerst nog dit, heel graag wil ik nog dat.

Er is een lied wat zo gaat:
Als Jezus morgen komen zou,
zijn wij dan wel bereid?
Als Jezus morgen komen zou,
Dan had je nog één dag!

Misschien wil je er liever niet aan denken, want staan er allerlei plannen en leuke dingen op het programma. Toch… als Hij morgen komen zou, ben je er dan klaar voor? Je hebt dan nog 1 dag! Hij kan komen, Hij kan ook jou uit dit leven wegnemen.

One life live it.

Ik heb hier een touw. Een heel lang touw. En probeer je eens voor te stellen dat dit touw oneindig doorloopt. Gewoon, paar keer om de aarde en dan nog verder. We gaan een stapje verder: stel je eens voor dat dit touw jouw tijdlijn is, van jouw bestaan, jij die voor eeuwig bestaat.


Zie je dit rode stukje? Dit geeft je leven hier op aarde weer. Je hebt een paar korte jaren hier op aarde, hooguit tien keer tien jaar, en dan begint eeuwigheid – ergens anders.

En dan zijn er belangrijke vragen die relevant zijn; Ben ik recht met mezelf? Ben ik recht met God? Sta ik oke met m’n naasten? Hoe sta ik ervoor?

En weet je wat nu zo opmerkelijk is? Dat alles waar we vaak aan denken is dit stukje, dit hele kleine stukje. Ik kan niet wachten tot ik daar ben. Weet je ik ga hard werken en dan geld sparen, dan kan ik sneller met pensioen, dan kan ik dit stuk echt gaan genieten.
We kijken zo naar vandaag, morgen, overmorgen, wat we eten, wat we gaan doen, hoe we zoveel mogelijk plezier hebben…
serieus?

One life live it.

Wat als het gaat over de rest van dit oneindige touw? Weet je, alles wat we in dat rode stukje hoeven te leren is hoe we die anderen miljoenen, miljoenen jaren zullen leven! Voor eeuwig! Dus waarom doen we nu zo ons best om het in dat piepkleine stukje zo fijn, zo comfortabel mogelijk te hebben. Of is het zo dat we dit stukje krijgen om te investeren voor het moment dat we deze grens over gaan. Het stukje van het rode naar de rest is alles bepalend. Dan denk je niet meer aan de dingen die je gemist hebt hier op aarde, dan denk je niet meer dat je het goed of juist niet gedaan hebt. Het moment dat jij God ontmoet, dan kun je dit leven niet meer opnieuw doen. Je krijgt 1 kans, 1 leven inderdaad. Eén leven, en dan eeuwigheid.
Nu kun je je heel erg focussen op dit stukje, op veel geld verdienen, mooie auto, luxe huis, noem maar op, maar hoe dom zijn we dan eigenlijk? Kijk eens naar de mensen om ons heen, naar mij, naar jezelf…. Hoeveel mensen leven alleen voor dit rode stukje? Hoeveel mensen leven eigenlijk echt met het besef dat het hier maar zooooo’n klein stukje is? We weten zelfs niet eens of we morgen nog hier op aarde zijn.
Wanneer ben je nu slim, wanneer ben je dom?

One life live it.

"Heb jij je ogen gericht op de finishlijn? Kijk ik, kijk jij uit naar het eind van hier? Trainen we onszelf zoals Paulus het zegt: (Filippenzen: Ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat vóór me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept.’ Ons oog gericht op Jezus. Hij staat daar om ons op te wachten! Kijken wij uit, verlangen wij om voor altijd bij God te zijn?

En volharding geeft aan dat het echt niet altijd makkelijk zal zijn! Volharding betekent dat het we hier nog weleens buitengesloten kunnen worden. Dingen niet meer kunnen, meedoen. En dat is echt mega super lastig en moeilijk. Ik hoop het niet, maar het zou nog weleens veel lastiger kunnen gaan worden.

Ik wil nog even een paar regels voorlezen uit een boek: De Keuze van Edith Eger. Edith is met haar familie naar Auswitch vervoerd. Maar ze overleeft. Ze schijft er later een paar boeken over: ‘Als de hopeloosheid me te veel werd, dacht ik aan wat mijn moeder had gezegd in de donkere, overvolle veewagen op weg naar onze gevangenis: ‘We weten niet waar we naartoe gaan. We weten niet wat er gaat gebeuren. Maar onthoud dat niemand je gedachten kan afpakken’.

Ze konden kleren, spullen, haren van mensen afpakken. Maar niet dat wat in je hoofd omgaat.
Train jezelf. Leer liederen uit je hoofd. Vervolgden in Korea hebben soms maar een paar bijbelteksten in hun hoofd zitten, maar door die te herhalen in hun hoofd, ontvangen ze kracht."

One life live it.

"Mijn beeld over de hemel is sinds mijn puberteit langzaam veranderd: ik geloof dat we daar volledig zullen zijn zoals God ons bedoeld heeft. Geen negatief zelfbeeld meer. Geen handicaps. Geen faalangst. Geen adhd. Geen stress. Geen last van ingewanden en ledematen. We zullen zingen, vast. Maar Hij heeft een nieuwe hemel en een nieuwe aarde voor ons klaar: we zullen het lekkerste eten eten, we zullen doen waar we heel gelukkig van worden. Dit leven zullen we alleen MET God leven.  Zonder God zal het donker, alleen, knarsetandend, hels zijn, met wroeging, zegt de Bijbel.

Ken jij God? Heb je Jezus leren kennen als je Verlosser? Lieve mensen, wacht niet. Kies vandaag – voor het eerst, of opnieuw – wie je dienen wil. Het leven met Hem wordt er hier op aarde al mooier van. Want je mag zeker van het leven hier genieten he? Leef het, wees een zout, wees een licht, geniet van het goede wat God ons geeft in de korte dagen van ons leven zegt Prediker. "

P.S. Voel je vrij om deze blog te delen met anderen!

One life live it.
Het leven is kort. Leef het.          De eeuwigheid is lang. Bereid je voor!


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter  Rebekka

  Geplaatst: 2021-09-17 10:19:15

  Wat zei schrijf je dit puur!!! Dank je!

  Henri

  Geplaatst: 2021-09-17 16:38:31

  Heel mooi Jonneke .
  Ik had het al gehoord maar super mooi om nog weer eens na te lezen.
  Groet Henri

  A

  Geplaatst: 2021-09-18 20:51:47

  Mooi! Dankjewel.

  karla borren

  Geplaatst: 2021-09-19 19:22:59

  mooi geschreven of je nu wel of niet naar de kerk gaat ; twee dingen zijn altijd waar : 1 geniet van het al het goede, zeker doen, er zijn teveel ontevreden mensen 2 als het leven niet altijd gaat zoals gewenst en er blijft je weinig over ( niet alleen in een concentratiekamp ) ze kunnen je zelfrespect en eigenwaarde niet afpakken hooguit ondermijnen. Dus tel je zegeningen, kijk naar wat je hebt en niet naar wat je wenst, dan hou je het langer vol.

  Anneke Vrugte

  Geplaatst: 2021-09-25 11:36:49

  Hoi Jonneke,

  Om te lezen en te herlezen . Ik zou ook het woord puur willen gebruiken .
  Het raakt mijn hart. ??
This thread has been closed from taking new comments.