Stemmen - wat en hoe kies je?
Naast me ligt m’n stembiljet. (15,16),17 maart is het zover, dan mogen we een hokje rood kleuren. Nooit eerder heb ik me zo verward gevoel over dit ‘recht’ wat we hebben. Op welke partij ik stemde, was tot nu toe redelijk duidelijk. Misschien wisselde ik een keer, van lijst of kandidaten, maar toch hoefde ik er niet lang over na te denken.
Dit jaar is dat voor mij heel anders. We hebben meer met politiek en politieke besluitvorming te maken gehad dan ooit in mijn leven. Met grote gevolgen, tot in onze huiskamers aan toe. Ik heb ook meer dan ooit gevolgd welke partij wat vindt en tegen welke zaken ‘ja of nee’ zegt. En heel eerlijk? Ik heb me heel wat verbaasd, verbolgen en teleurgesteld gevoeld. Zoals onlangs nog: hoe kún je het oké vinden dat we alle kinderen, leeftijd maakt niet uit, ook laten testen-testen-testen. (Om in de woorden van onze landsvoormannen te blijven). Kindvriendelijke teststraten worden uit de grond gestampt. En zo snel mogelijk een groen paspoort invoeren? Waarom is er maar een enkele partij die zegt: maar dát gaan we niet doen?
Mijn stempas geeft mij het recht om iemand te mogen kiezen die mijn belangen behartigt in de Tweede Kamer. Iemand die het daar opneemt voor dat waarvan ik denk dat wijsheid is. Het werkt toch zo?
En gelijk van deze gelegenheid maak ik gebruik om iets tegen ouders te zeggen. Wij hebben geen kinderen. Maar aan alles voel ik dat als we ze wel gehad hadden, ik veranderd zou zijn in moederwolf die vocht voor haar kinderen. Een kind van vier zo’n staaf in z’n hoofd omdat een klasgenoot corona heeft, VIER jaar? De druk van moeders naar andere moeders is bizar, hoor ik. Maar het zijn jouw kinderen he. En je bent niet de enige die in een wolf met een moederhart verandert ;-) kijk maar eens.
M’n nichtje die van top tot teen gedesinfecteerd wordt (met gel en spray) voordat ze die 1,5 uur per week haar verpleegkundige beroepsopleiding mag volgen en vervolgens álles wat ze aanraakt, inclusief tafel en stoelpoten waar ze in de klas gezeten heeft, moet ontsmetten….
Ik herinner mezelf er steeds weer aan: erger u niet, verbaas u slechts. Maar dat lukt niet altijd meer.
Wie de stemwijzer invult, ziet een heel aantal onderwerpen voorbij komen: van vreemdelingenbeleid, tot stadsbebouwing, milieu-zaken, ontwikkelingssteun, corona-beleid, defensie, belasting en nog meer.
En nee, 100% heeft een partij bij mij nooit gematcht, eerlijk is eerlijk. Maar wel dat ik dacht: oké, ik kan achter het meeste van die of die partij staan.
In de stemwijzer staat wat partijen willen, waar ze voor staan en wat hun speerpunten zijn. Wat ze zeggen dus. Wil je weten wat de partijen gedáán hebben - welke moties aanvaard of verworpen - kijk dan eens op www.motiewijs.nl Ik ga je vast verklappen dat de uitkomst erg verrassend kan zijn, zeker als je alle moties bekijkt.
Dit jaar is mijn lijst net zo anders en verrassend dan de afgelopen tijd is geweest. Er staan namen in mijn top 5 die ik niet snel in the picture had. Kies ik echter op de hele sympathieke lijsttrekker omdat hij christelijk is, nuchter en gedreven? Maar waarvan tegelijkertijd het handelen mbt de maatregelen zó anders is, dan wat ik geloof wat het juiste is en volgens de stemwijzer we minder dan 50% matchen? Stem ik op een partij die veel heikele punten durft te verwoorden, maar hun gedachtegoed wel anders is dan mijn basis?
Stemongemak, noem ik het. Ik heb nog een week, toch? Geef me wijsheid, een groot portie alsjeblieft.
Paar voorbeelden om over na te denken:
In Duitsland is er een heel treffend filmpje gemaakt om in mm en cm en meters uit te leggen wat er in het afgelopen jaar gebeurd is. Ik kan 'm alleen op twitter vinden of hier.
Stemmen. We hebben nog een weekje voor het zover is en we een rondje rood mogen kleuren. Hebben we überhaupt nog een keus of is de toekomst van ons land al uitgetekend en ondertekend en maakt het niet uit welke partij dat zal gaan uitvoeren? Afgelopen week flitste er een kort gesprekje tussen mijn (inmiddels overleden) moeder en mij. Ik was blij dat PvdA niet gewonnen had, en ze zei: 'het is allemaal één pot nat. Zij zijn ook speelballen door hogerhand gespeeld.' Ik denk dat ik haar nu begrijp.
Je hebt een keus. Je hebt altijd een keus, zou Edith Eger zeggen.
* je kunt natuurlijk niet gaan stemmen.
* je kunt stemmen wat je altijd deed en verder niet veel nadenken over de consequenties van je keuze
* je kunt iets heel anders stemmen: misschien beetje eng, voor mij wellicht nodig nu.
* je kunt je stembrief verscheuren en meedoen met deze actie. Je stempas met deze brief -ondertekend- opsturen naar Den Haag. Is ook een vorm van stemmen.
Een ding wil ik je meegeven: Ga niet over je etische grenzen heen, maar durf op te staan voor jouw mening.
De wereld van kieslijsten en wat ze vinden, is afgelopen jaar in écht in een ander daglicht komen te staan.
Weeg, herweeg je keus. Stem op die manier (welke van bovenstaande opties je ook kiest) alsof jij verantwoordelijk bent.
Want je geeft jouw verantwoordelijkheid door aan een persoon, een partij.
Ik wens je heel veel wijsheid, succes en zegen toe.
Het woeit en waait Het koudt en grauwtHet donkert en het is Het isHet verduurtDe storm De regen De kou Met hoop Want ooit Wordt t weer lichterEn zonnigerEn…
De woorden die ik nu ga opschrijven, zijn al talloze keren door m’n hoofd gegaan. Maar iets houdt, of moet ik zeggen hield, me tegen om het daadwerkelijk…
Marjolein de Kleuver
Geplaatst: 2021-03-11 14:14:12
Zo herkenbaar! Ook mijn partij komt bij de stemwijzer niet meer bovenaan. Wat doe je, hè?! Vorige week heb ik een blog geschreven met een soortgelijke strekking, niet over het stembiljet maar wel over alles wat er nu speelt. Zie flonkerend.wordpress.com
Mamavandrie
Geplaatst: 2021-03-11 16:39:30
Wat betreft de motie over het vaccinatiepaspoort van 10-3 daar staat een foutje op de site van motiewijs. SP heeft voor gestemd en SGP tegen.
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2021Z04427&did=2021D09744