Van suddervlees tot 'ik ben'

In gedachten kun je de geur vast ruiken: het draadjesvlees (van je moeder of oma of jezelf) wat zo heerlijk uren staat te pruttelen op het vuur. Draadjesvlees moet sudderen. Hoe langer hoe beter hoe lekkerder. Zoiets, toch?

In mijn leven beleef ik een soort ‘suddertijd’. Afgelopen maanden heb ik de tijd moeten nemen om over veel dingen na te denken. Niet altijd leuk of makkelijk, wel leerzaam. Zo heeft geen enkele coach of psycholoog een pasklaar antwoord op m’n vragen. Maar moet ik woorden die gezegd worden, overdenken, herkauwen. Laten sudderen.

Sudderen heeft ook iets onzekers: je moet durven wachten zonder dat je weet wat de uitkomst uiteindelijk gaat zijn. Het is woorden wikken en wegen en ze tegen het licht houden, ze goed bekijken. Het is gedachten naar boven laten borrelen, hoe goed of vervelend ze ook zijn. Het is mogelijkheden benoemen en die van alle kanten bekijken. 2016-04-21_0029 We leven in een maatschappij die zo racet en rent dat pasklare antwoorden en oplossingen heel prettig zijn. Antwoord a en oplossing b onder je arm meenemen om door te gaan naar het volgende doel of afspraak. En als ik heel eerlijk ben, heb ik het eigenlijk wel prettig gevonden om in de flow te zitten van hard werken en druk bezig zijn.

Maar de tijd van ‘one-minute-filets’ is even ‘draadjesvleestijd’ geworden. Sudderen. Dagen, weken, maanden. Om erachter te komen dat je nog heel veel moet leren. Om te beseffen dat je ook gelukkig (of misschien wel gelukkiger) bent als je niet zo rent en racet. Maar dat ‘gewoon zijn’ misschien wel een van de antwoorden van ‘geluk’ is. 2016-04-21_0032Gewoon zijn. Heb je dat weleens geprobeerd? Zijn. Zonder vooroordelen, zonder oordelen, zonder voorwaarden. Of vind je ook stiekem dat je pas wat waard bent als je huis netjes en op orde is? Het liefst volgens de laatste stylingsmode ingericht. Of pas als je zoveel opdrachten scoort voor je werkgever, zoveel vrijwilligerswerk doet, vriendelijk en leuk gevonden wordt, je in elk geval aan die kledingmaat of dieet-regels voldoet, veel vrienden en likes op Facebook hebt, en vul zelf maar in en aan. Ik ben eerlijk als ik zeg dat dit lijstje zomaar ook op mij van toepassing is… Maar wie ben je ten diepste? 2016-04-21_0026Zijn wie je bent. Punt. Zonder mitsen en maren. Zijn. Gods mooiste naam is JAHWEH, wat betekent: Ik ben en zal er zijn. Ik ben. God is. En daarom mogen wij ook zijn. God is. Er ook voor ons. Bij Hem kunnen we altijd 'zijn'. Met onze zorgen. Met onze tranen. Met onze gedachten, twijfels, vragen, (on)mogelijkheden. We hoeven niet eerst aan een waslijst te voldoen. (Een waslijst die ik mezelf altijd zo makkelijk opleg!) We kunnen kracht, licht, leven krijgen bij Hem. Altijd. Zonder voorwaarden of openingstijden. En dat licht mogen we dan weer uitstralen: er zijn voor anderen. Want God ís niet alleen. Hij zal er altijd zijn. Dwars door alle dingen heen. En omdat Hij er zal zijn, geeft dat hoop. Voor mij. Voor jou. Welke weg je ook gaat. Sluit je ogen en luister dit lied en laat het tot diep in je doordringen.

En nu ga ik lekker stoofvlees op het vuur zetten ;-)Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.