Voorbereiden voor andere tijden

De wereld is in rep en roer, de ene na de andere ramp en oorlog... en als we dichterbij huis blijven: ook in Nederland is het verre van rustig. Wat kun jij doen in deze roerige tijden? 
Op mijn insta had ik een poll gedeeld en meer mensen wilden graag dat ik daar toch een blog over zou maken. Nou, dat doen we dan. Ergens wel met schroom, maar toch doe ik het.

Want als er iets is wat me de afgelopen jaren bezig heeft gehouden, is het wel dit: hoe kun je je voorbereiden op 'andere' tijden?
En wat doe je dan, wat is preppen, waar moet je dan aan denken?

Voordat ik verder iets deel, wil ik je op je hart drukken niet klakkeloos alles van mij aan te nemen. Maar vraag God om wijsheid en directe antwoorden op wat jij kan en mag doen.

Belangrijk hierin is om je hart er niet op te zetten. Ik bedoel: Je kunt voor bijna alles voorbereid zijn met van alles en nog wat, maar je kunt ook alles kwijtraken. De basis is: God geeft wijsheid, ideeën en raad, maar bovenal zorgt Hij voor Zijn kinderen, geeft ze kracht om overal doorheen te komen. 

Ik moet de laatste tijd nogal vaak aan deze tekst denken: "Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is."
Raak dus van deze blog niet in de stress, maar wees voorbereid en zet stappen in geloof EN verantwoordelijkheid.
Ik zeg altijd: Als jij doet wat jij kunt, zal God doen wat jij niet kunt.

Oke, en dan ga ik nu diverse dingen delen ;-)

Voorbereiden voor andere tijden

Tijdens het gewone leven, maar juist bij tegenslagen - of destijds toen de wereld op slot ging - heb ik voor mezelf een soort houvast gemaakt, verdeeld over vier pijlers voor elke dag. Wat er ook gebeurt, probeer elke dag evenwicht te bewaren tussen deze vier onderdelen.

1. Investeer in je relatie met God
praten met Hem, lezen, luisteren, zingen - elke dag tijd maken hiervoor. Omdat dat uiteindelijk de enige houvast en echte rust geeft in dit leven. En als het er echt op aankomt, is dat wat overblijft.

2. Zorg voor je medemens: hoe kun jij een lichtje zijn voor de mensen om je heen? Een kaartje, knuffel, maaltijd, iets voor diegene doen. Blijf oog hebben voor de ander; we zijn samen hier op deze wereld.

3. Gewoon je werk doen: 'Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom', zei Luther. Dat principe. Je mag het leven hier ten volle leven! (Lees Prediker maar eens)

4. Voorbereiden op de toekomst: als je ziet dat er een orkaan aankomt, tref je voorbereidingen. Je spijkert je huis dicht, je zet alles vast, legt een voorraad aan, … beetje dat. Niks doen als je weet dat er een orkaan of tornado aan komt, is op z'n minst 'een beetje dom'. 

Wortels uit m'n eigen moestuin: wat een feestje!

Wortels uit m'n eigen moestuin: wat een feestje!

Belangrijke vraag in het algemeen: Kun je het een poosje uithouden zonder voorzieningen van buitenaf?
Wist je dat op de site van de Nederlandse overheid staat dat je je in geval van calamiteiten een maand zelf moet kunnen bedruipen? (denk aan overstroming, een tijd geen stroom, noem maar op)
Ik deel wat dingen waar ik de afgelopen jaren op heb gefocust zijn. Het meeste is gebaseerd op het in je eigen huis kunnen blijven wonen.

* Belangrijkste prep: God persoonlijk kennen en bijbelkennis. Als ooit je bijbel van je wordt afgenomen, dan is het zo heerlijk als het in je hart en hoofd zit. De Heilige Geest geeft het je zowieso in herinnering wanneer je erom vraagt, daar ben ik zeker van. Ken je de stem van de Heilige Geest heel persoonlijk? Oefen maar zodat je die herkent!
Liederen en teksten, zorg dat je ze uit je hoofd kent. Van de SDOK is een spel met kaarten met bijbelteksten erop die voor de vervolgde kerk houvast zijn geweest.
- Alleen al over dit deel heb ik een lezing gegeven voor een vrouwenontbijt in Ijsselmuiden: hoe zorg je ervoor dat je geestelijke wortels kleur en kracht krijgen? Er is dus echt heel veel over te vertellen. -

* Kennis opdoen over hoe alles vroeger werd gedaan, en het liefst op schrift/papier bewaren (internet zal er niet altijd/of misschien tijdelijk niet zijn). En deel kennis met elkaar! 

* Kennis over moestuinieren, zelf compost maken, zaden - ook hoe je ze overhoudt en opslaat - , eetbare planten en gewassen leren kennen (volg een workshop bij kruidinn), met weinig middelen brood bakken.
Een leuk account op insta om te volgen is: @boerderijineenrijtjeshuis en ze heeft ook een youtube-kanaal met veel tips die iedereen kan toepassen!

* Kennis over voedsel langer houdbaar maken: inmaken, wecken, fermenteren, drogen, vacumeren en ga oefenen! 

* Inventariseren hoe je een voorraad van je medicijnen kunt opbouwen, of juist als het mogelijk is leren hoe je met natuurlijke middelen je medicijnen kan vervangen en je reguliere medicijnen afbouwen. Maar ook hoe je natuurlijke weerstand opbouwt. Leer bijvoorbeeld om met koud water te douchen of in natuurwater te zwemmen. Denk ook aan oriënteren op vrouwelijke hygiëne-producten die duurzaam zijn, katoenen inleggers en cups bijvoorbeeld.

* Hoe kun je zonder elektriciteit te leven en toch overleven. Loop eens een rondje door je huis en stel je voor dat er een paar dagen of weken geen stroom is.
- een van de belangrijkste dingen is water: zorg dat je waterzuiveringstabletten of een hele goede waterfilter (burkey, katadyn) in huis hebt: dan kun je zelfs van slootwater drinkwater maken. Een waterfilter is sowieso een goed idee met alle medicijn- en bestrijdingsmiddelresten in ons water.
- denk aan: handwasjes doen (weet je wat perfect werkt? Je was in een emmer doen, water, wasmiddel, achterop de fiets en schudden maar...! Wij deden dat in Afrika op het dak van onze landrover: na een flinke rit is je was prima gewassen) Je kunt je ook verdiepen in zelf eenvoudig wasmiddel en schoonmaakmiddel maken; minder moeilijk dan je denkt. Simpel schoonmaakazijn is erg goedkoop maar op veel vlakken ontzettend effectief.
- vuur maken om te koken zonder kookplaat of gas - denk ook aan aanmaakblokjes en lucifers en/of vuurstick. Kun je met een vuurstick vuur aanmaken, heb je kookgerei wat onverwoestbaar is en op open vuur gebruikt kan worden (denk aan gietijzer, maar ook weet hoe je gietijzeren producten moet onderhouden)?
- licht: kaarsen, olielampen, olie, waxine lichten en lichtjes met klein zonnepaneeltje in huis hebben.
- handmixer, handrasp, veger/blik/bezem aanschaffen
- zorg altijd voor wat contant geld in huis (geen electriciteit is ook niet pinnen!)
- eventueel in de vorm zilver/goud/koper (ook verkrijgbaar in kleinere stukjes) maar ook sieraden van die materialen. Ik heb gezien en gehoord van vluchtelingen dat dit makkelijk mee te nemen is en onderweg goed gebruikt is/wordt!

Wat verdere handige aandachtspunten:
- naald/draad - naaigerei in huis hebben 
- visgerei hebben en leren vissen
- als je ruimte hebt kippen houden voor vlees en eieren. Tip voor eieren: als je eieren lang wilt bewaren: doe een laag metselkalk (kost bijna niks) op de bodem van een afsluitbare pot of emmer. Vul die met eieren en dan met water. Doe er nog een paar scheppen metselkalk bovenop: dat zakt zachtjes naar de bodem. Op deze manier kun je eieren maanden bewaren! Ideaal voor de winter als je kippen minder leggen.
- verbandmiddelen op voorraad en je (natuurlijke) ehbo beetje bijspijkeren. Ik las onlangs nog dat de medische zorg zoals wij die nu kennen echt op z'n retour is. We zullen minder afhankelijk moeten worden van dokters en dus meer zelf kunnen oplossen. 

Voorbereiden voor andere tijden

En dan: wat ga je eten? Ik heb een praktisch lijstje voor je.
Deze producten zijn lang tot zeer lang houdbaar (veel langer dan op verpakking staat).
Voorzover mogelijk kun je producten vacuum verpakken of in elk geval in goed afsluitbare emmers bewaren.
Ruimte tekort? Onder bedden past ook heel veel ;-)

 • olie, zout, suiker, honing, alcohol (met hoog %, bijv. inmaakbrandewijn) zijn ongeveer 'altijd' houdbaar.
  Honing kan kristalliseren, maar kun je in water langzaam verwarmen - liefst au-bain-marie- en dan wordt de honing weer helder. 
 • voedsel in (onbeschadigd) blik is tientallen jaren houdbaar! Denk aan groenten, fruit, soep, vis, leverpastei, ragout, tomatensaus/puree, smac, knakworst, melkpoeder.
  In potten kan er licht bij komen en is het minder lang houdbaar. In het leger eten ze bijv. nog voedsel uit blik van 40 jaar terug: prima kwaliteit!
 • koffie en thee verliest eventueel iets aan smaak, maar is megalang houdbaar
 • peulvruchten, rijst (wit/basmati is langer houdbaar dan zilvervlies), pasta (idem, wit is langer houdbaar dan volkoren).
  Extra lang houdbaar als je het vacumeert in kleinere porties.
 • meel (tarwemeel, speltmeel) – mits goed afgesloten tegen eventuele beestjes.
  Tip: verpak het in kleinere porties, doe het een paar nachten in de vriezer (gaan beestjes en eitjes dood) maak het vacuum en doe het in goed afsluitbare emmers.
  Mocht er dan toch iets komen, is niet gelijk 5 of 10 kg verrot. 
 • gist - heeel lang houdbaar en erg welkom om iets te bakken
 • snoep (bestaat voornamelijk uit suiker en suiker kan niet over datum)
 • kruiden, oa zout en peper, soyasaus, azijn (het kan van kleur en smaaktsterkte veranderen, maar kan bijna niet over de datum)

  Nou ja, en dan de uitdaging aangaan om met weinig toch iets lekkers te maken ;-) Leuk om te oefenen.
Voorbereiden voor andere tijden

Dan een afsluitende alinea. Een persoonlijke.

Want met dat ik dit alles deel, voel ik weer wat het met me heeft gedaan in de afgelopen jaren.
Hoe ik in de zorg-stand schoot: want wat als... dan wil ik zorgen voor mijn familie en wie weet nog meer.
Hoe ik websites uitploos om bovenstaande uit te zoeken.
Hoe boos ik me inwendig kon maken omdat anderen zoveel grote dingen kunnen besluiten over mensenmassa's. Want geloof mij: een black-out kan 'gewoon geregeld' worden. Chaos is kwestie van aan knoppen draaien. En de mensen die aan de 'knoppen' draaien, hebben gewoon niet het beste met jou en mij voor. Daar ben ik inmiddels wel achter.

Tegelijkertijd heb ik me in al het zoeken en zorgen en voorbereiden geborgen geweten bij mijn hemelse Vader. Híj́ liet mij een beeld van een moestuin zien. (en dat ben ik gaan doen) Híj́ gaf antwoorden op soms heel concrete vragen wat ik wel of niet moest kopen, moest leren enz. en dat maakte dat ik stevig stond en sta als mensen me uitlachten.

Het zijn enorme lessen waardoor ik voel dat ik dieper gegrond ben als boom en tegelijkertijd ben ik losser van alles in deze wereld.
(ho, oeps... wat zeg ik nu? Ja, dat is zo en ja, ik zit zo vast aan mijn man, familie, huisdieren: ik wil hen niet missen - dit blijft een doorlopend proces.)
Dit alles leren en doen heeft me dwars door alles heen ook veel vreugde gegeven; daar ben ik dankbaar voor.

Weet je lieve mensen, je mag met deze blog doen wat je wil. Je mag erop 'aan gaan', je mag het naast je neerleggen. Beide opties hebben consequenties: en als jij daarmee kunt leven en je kinderen recht in de ogen aankijken, dan is het helemaal goed. 
Persoonlijk ben ik blij dat ik een heel aantal dingen 'geregeld' heb. Daarnaast wil ik gelijk elke keer opnieuw uit de angst stappen. Want wees nu eerlijk: het leven hier verlaten, is ook een thuiskomen bij mijn God en Vader. Daar kan ik enorm naar uitkijken. En tot die tijd neem ik mijn leven en verantwoordelijkheid heel serieus!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter  Herman Hol

  Geplaatst: 2023-11-08 13:51:57

  Mooi omschreven en herkenbaar

  Afke

  Geplaatst: 2023-11-09 10:25:12

  Mooi geschreven Jonneke ‘Gather yourselves tools’ … ooit gehoord en vind ik een hele mooie. en alleen afhankelijk zijn van God.
This thread has been closed from taking new comments.