Vrijheid!?

                Vandaag vieren we vrijheid. 75 jaar geleden werden we bevrijd en was de oorlog voorbij!

Niet eerder heb ik deze dag met zoveel dubbele gevoelens beleefd, gevierd, herdacht. De afgelopen weken hebben we ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en wat beperking van onze vrijheid met ons doet.

Weet niet hoe het jullie vergaat, maar deze tijd gaan me/ons niet in de koude kleren zitten. Er is genoeg te relativeren (10.000 redenen tot dankbaarheid) en dat doe ik ook elke dag ... Maar.. niet kunnen ontmoeten en knuffelen wie ik wil en mijn werk doen, doet me meer dan ik dacht. Toch hebben ik/wij regelmatig ook echt mooie, intense gesprekken. Waar je het met je buren makkelijk hebt over de tuin, het weer enzovoorts, ontstaan er nu hart tot hart gesprekken. Van mensen van wie ik het niet verwacht had, komen zomaar langs en tijdens een wandeling of maaltijd praten we over intense dingen.

Vandaag vieren we vrijheid. Vrij zijn, echte vrijheid wat is dat?

Vrij zijn heeft voor een deel te maken met een tevreden leven. Het is leven met minder. Waarderen wat je hebt. Omdenken. Het is een creatieve geest om van beperkingen een uitdaging te maken.

'Vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen' zegt Edith Eger. (holocaust-overlevende)

Vrijheid geeft je de keuze om scherp te blijven en mag je actuele vragen en gedachtenspinsels hebben. Deze blog heeft her en der wat los gemaakt. Waar de één graag 'goed gelovig' wil blijven, is de ander met mij kritisch of scherpt mij weer op.

Vrij zijn is los zijn van iets wat je bindt/vasthoudt. Vrijheid om te gaan, te staan, te vinden, je werk te doen.

Vrijheid is kwetsbaar durven zijn, zelfs over de dood. Ik voel me in dat opzicht vrij. (Al besef ik ook dat een weg naar sterven ook weer een heel proces heeft met alle bergen en dalen.) Voor mij persoonlijk zal sterven winst zijn. Dat voel ik in al mijn bezorgde gedachtespinsels steeds weer. Verlangend naar eeuwige vrijheid.

Als je je elke dag opnieuw kunt verzoenen met je dood, dan pas leef je. - Henry Nouwen -

En dat geldt als je 80, 40 of 20 bent. We hebben de maakbaarheid van het leven zo vergroot dat zelfs ouderen niet meer 'mogen' overlijden. Tenminste, zo lijkt het. (link oorlog/ouderen - fb)

Vrijheid heeft te maken met zingeving. Ik hoorde een mooi interview met Gert-Jan Segers over zingeving, (gewoon een keer luisteren tijdens een wandeling) over de vragen: 'Hoe blik ik later terug op mijn leven? Stond ik aan het goede front? Heb ik goedgedaan en liefgehad? Wat heb ik in de circulatie gebracht?'

Vrijheid is loslaten en ontvangen. Dat is het mooie aan deze tijd: het geeft ons allemaal bezinning op ons leven: - wat missen we, wat waarderen we nu extra, wat willen we loslaten?

 

Vrij: hoe vrij ben jij? Mooi filmpje om te kijken over 'vrijheid als ongekende luxe of zware opdracht?' 'Is het doen wat je wil? Dat niemand je controleert? Je onderwerpen aan iets hogers?' 'Bevrijd van tirannie? Tirannie van perfectie. Tirannie van het ik. Tirannie van beurskoersen.' Aanrader om te kijken en jezelf helpen te bevragen!

 

Het doet me denken aan wat ik afgelopen week beluisterde: Arie de Rover is geïnterviewd door Bij Jorieke en ja, het heeft mij opnieuw geraakt, laten beamen en geprikkeld. Mijn 'last but nog least-tip' voor vandaag. "We willen zo vrijer zijn. Na de crisis blijf je misschien hetzelfde doen, maar met een iets andere identiteit. Iets meer vrij." "Het echte leven speelt zich uitsluitend af in de intimiteit met God." "Verlang je om God de vader te ontmoeten?"

Echt helemaal vrij zijn omdat je vrijgekocht bent. Omdat Iemand voor je instaat en je vasthoudt. En je dus in elke plek, in elke situatie vrij kunt zijn. Omdat Hij overal is. Een mooie uitdaging om dit te doorleven in deze 'onvrije' periode.

VRIJ - een klein woordje met een inmens grote betekenis.

Wat betekent vrijheid voor jou?Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.