Bij de Bosjesmannen (San-people)

Hoe heet de vrouw van de bosjeman? Antwoord: takkenwijf. Als kinderen vonden we dit grapje keer op keer helemaal geweldig. in Namibie waren we echt op bezoek bij deze bijzondere mensen.

Misschien heb je weleens de film 'The Gods must be crazy' gezien. Een hilarisch en indrukwekkend verhaal over deze bushmen. (Ook al is deze film echt oud, het blijft een aanrader) Een van de bosjesmannen die we daar spraken was een kleinkind van een van de acteurs uit deze film. ( een goede film want er is niet een gekke karikatuur van hen neergezet, zei hij) De dames zitten in een kringetje sieraden te maken van o.a. struisvogeleieren en zaden uit bomen. Monniken kunnen er wat van,... maar dit is ook een ongelofelijk geduldwerk!Bosjesmannen leven in en met de natuur. Hun kleding, gereedschap, wat ze eten, hoe ze vuur maken... alles is puur natuur.  De bosjesmannen zijn eigenlijk 'verdreven'. Net zoals de Indianen en de Eskimo's. Dat uitzonderlijk gekke gedoe, die mensen moeten maar eens 'normaal' gaan doen. De meeste bushmen wonen nu in en rond Xhorixas, een dorpje in het noorden van Namibie. Maar bij toerbeurt wonen deze families 2-3 maanden per jaar in het 'levende museum': zo blijven ambachten in ere, leren kinderen veel van hun (groot)ouders en kunnen ze hun geld verdienen door de bijzondere tradities aan toeristen te laten zien.    De pijlkoker is zo ongeveer het belangrijkste voor de bosjesman. Daar zit alles in wat nodig is voor de jacht en vuur maken. Van pijlkoker, tot pijlen tot vuurstok... het is ongelofelijk hoeveel ze weten van bijv. hout&boomsoorten. Met het ene hout kun je dit, met bast van een andere boom doe je zus.Deze 'boon'... belangrijk ingrediënt voor het gif waar ze hun dieren mee schieten.  Een gewrichtsbot dient als 'mengkommetje' en hij vertelde dat het gif op het zenuwstelsel werkt. Je raakt je prooi en dan raakt het verlamd. En ook gevaarlijk is voor mensen, dus hoe voorzichtig ze daar mee omgingen.Veel gebarentaal tijdens de jacht, goed kijken naar sporen en uitwerpselen, en precies weten op welk moment je moet schieten.Vroeger bestond het eten voor deze mensen uit zaden en vruchten en af en toe (geschoten) wild. Zelfs water roken ze al van ver. En dat wild schieten is best een hele kunst met zelfgemaakt gereedschap ipv geweer.  Vuur maken. Met speciaal hout. Ze weten zo goed hoe dat moet en ik heb diep respect voor dit oervolk. En hoe jammer is het dat er langzamerhand zoveel kennis en kunde toch verloren gaat....... even blazen en... ... voila, vuur!En hoe ze vogels vangen? Nou dat wilde hij wel even laten zien...

[video width="1920" height="1080" m4v="http://jonneke.nl/wp-content/uploads/2019/09/2019-08-31_14-31-21.m4v"][/video]

Sigaretje delen. of de vredespijp ;-)    De danskralen hangen al klaar.De mannen van ons groepje hebben een 'jacht-wandeling' gemaakt met twee bosjesmannen. Ze hebben de bushmen-tekeningen gezien: manier om met andere groepen van hun volk te communiceren en ook daar is veel verteld over vuurmaken, jagen enz.

En als laatste trakteren ze ons op een dans... wat eigenlijk niet veel meer lijkt dan onze kinderspelen ;-) En dat moet je natuurlijk ook even horen en zien ;-)

[video width="1920" height="1080" m4v="http://jonneke.nl/wp-content/uploads/2019/09/2019-08-31_14-32-13.m4v"][/video]

Maar ze hebben in elk geval een hoop lol! En Dianne had het lef om mee te doen! Bijzonder bezoek aan bijzondere bosjesmensen.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.