Doe-maar-waar-je-zelf-zin-in-hebt-dag

  • 02 oktober 2020 · Geen reacties · Ideas & Inspiration Me & My World

De straalgezichtjes aan een ijsje likkend, warme lijfjes die rollebollen in het zand, stoeien met papa, fietsen tot je moeie benen krijgt, wandelingen maken naar onbekende plekken, musea bezoeken, een boek lezen, uitslapen, een luxe zakje noten kopen met een goede fles wijn. Ik zie mensen genieten van hun vakantie, iedereen op z’n eigen manier. Waarom is vakantie voor veel mensen fijn?

Is het dat je niet naar je werk hoeft? Is het onverdeelde aandacht voor elkaar? Is het dat je jezelf en elkaar een tikje meer luxe gunt dan normaal? Het loslaten van bepaald ritme en structuur?
Het vakantiegevoel vasthouden is lastig als er weer van alles op je wacht, en het strakke dagelijkse ritme je weer een haastgevoel kan geven. En toch… waarom gunnen we ons niet af en toe een vakantiedag of gewoon een heel vakantie-weekend? In de vakantie-modus: doen waar je tijdens de vakantie ook zo van geniet.

Wij doen dat met een ‘doe-maar-waar-je-zelf-zin-in-hebt-dag’. Af en toe en met beider goedkeuring lassen we zo’n dag in. - meestal in het weekend ja - Je mag je eigen gang gaan; al zit je de hele dag in de stoel om een dik boek te lezen of film te kijken, het mag. Slapen, een uur in bad liggen, achterover liggen op de trampo en heel lang naar de wolken kijken, koekjes bakken, op zo’n dag doe ik vanalles. Ik probeer echt mezelf af te vragen: ‘Waar heb ik nú echt zin in of behoefte aan?’
Hele dag bankhangen komt bij ons niet echt voor, maar we gunnen elkaar wel de vrijheid om even datgene te doen waar we zin in hebben - zonder plichtsbesef of schuldgevoel naar de ander. ‘Ik ga nu eten, wil jij ook wat?’ ‘Ik ga met de hond lopen, zin om mee te gaan?’ We stellen deze vragen wel, maar niets hoeft of moet. Wij zijn graag in elkaars nabijheid, maar vinden het ook lekker om af en toe echt onze eigen gang te gaan.
Met een gezin niet haalbaar? Als de kinderen al een tikje groter zijn, kan het denk ik wel. De grote vraag is: durf je het aan? Of probeer het eerst een zaterdagmiddag- en avond bijvoorbeeld. Kijk, nee observeer maar eens wat er met hen gebeurt als je die vrijheid geeft.


Een leuke variatie is om de kinderen de dag te laten bepalen. Als je meerdere kinderen hebt, kunnen ze om beurten ‘het volgende’ bedenken. Je kunt eventueel kaders maken waarbinnen ze ‘alles’ mogen kiezen… Je zult verrast zijn dat ze andere dingen kiezen dan jij van te voren denkt (of bang voor bent). De ervaring leert dat ze vaak dingen kiezen waarbij aandacht, nabijheid en misschien een tikje ondeugendheid belangrijk zijn. Wat kan er nu écht fout gaan? Ontbijten met ijs en pannenkoeken, geniet er maar van ;-) Al eten ze een keer een dag alleen maar lekkere dingen, krijgen ze niet gelijk iets van. Al speel je de hele dag spelletjes met een zak chips erbij, hoe erg -of leuk- is dat? Al worden ze van top tot teen vies, de douche en wasmachine is geduldig.

Als je ook eens zo’n vakantiedag of weekend tussendoor doet, laat je weten hoe het bevalt?


Reacties Tonen (0)


Plaats een reactie.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje (*).