Fantastische groeipijn, kan dat?

Kan groeipijn fantastisch zijn? Groeipijn is toch een zeurend gevoel gepaard met pijnscheuten? En toch... zonder pijn, geen groei. Letterlijk, maar ook figuurlijk.

Afgelopen weken heb ik tijd genomen om 'in mezelf te investeren'. Dat klinkt misschien een beetje zelfzuchtig, maar ik had karakter-groeipijn en wist dat ik daar iets mee wilde doen.

Je-weet-wel... - waarom reageer ik steeds zo gekwetst in zulke situaties? - hoe komt het dat bepaalde dingen zo zeer blijven doen? - ik voel dat ik vastzit, in een zelfde rondje ronddwaal en weet niet hoe ik eruit moet komen - zoveel gedachten in mijn hoofd die mijzelf klein maken, m'n zelfbeeld keer op keer een deuk geven. - ik merkte tijdens de EFT-therapie die we afgelopen maanden volgden, dat ik de diepere connectie met mijn gevoel ben kwijtgeraakt: waarom vind ik het zo moeilijk om onder woorden te brengen wat ik écht voel? Dus tijd om de diepte in te duiken. Niet wetend wat je tegen gaat komen. Dat is best eng en vergt lef. Nou ja, nu 'lef' toch mijn thema voor 2019 is, kom maar op!

Als eerste volgde ik de studie-tweedaagse van EO-Eva over 'vrijheid' gegeven door Michelle van Dusseldorp. Het thema sprak me gelijk aan, want wie wil dat nu niet: vrij zijn? Zonder belemmeringen je doel kunnen leven? Michelle is psycholoog, christen en heeft humor:  een geweldige combi. Een paar zinnen die me zijn bijgebleven en graag doorgeef: - Redding - tegenslag - overwinning / Droom - dood - opstanding: de levenscurve in bijna alle dingen gaat door een diepte- naar een hoogtepunt - Vier je overwinningen met o.a. DDD - dagelijkse discipline van dankbaarheid: dankbaarheid maakt je brein gezond en houdt je persoonlijkheid veerkrachtig. - Zaai een gedachte, oogst een daad. Zaai een daad en oogst een gewoonte. Zaai een gewoonte en oogst een karakter. Zaai een karakter en oogst een eeuwige bestemming. - Geef prioriteit aan karaktergroei. Niemand heeft op z'n sterfbed spijt van teveel/te hard werken. Mensen hebben wel spijt dat ze niet in kwaliteit van leven hebben geïnvesteerd. - Als je altijd doet, wat je altijd deed; zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg. - Gods leerschool is LLL - Long life learning - en wat je leert, word je daar bitter of beter van? - Hoog burnout-cijfer komt omdat we in ons hoofd zitten, we voelen ons lijf niet meer: we zijn geen kippen zonder koppen, maar koppen zonder kippen. - Leer glorieus te falen, vier je fouten! Je bent mens. - Wie jij bent, je karakter en temperament drukt iets uit van wie God is - je bent uniek gemaakt. Probeer dus niemand anders te zijn. En anders gaat wie jij zou moeten zijn, voor eeuwig verloren. Er komt niet nog een keer een 'andere jij' om jouw taak/doel af te maken! - De botsing tussen angst en verlangens is de groeigrens! Dat is eng, maar daar moet je dus zijn als je wil groeien! - Kwetsbaarheid is de lijn van verbinding: duurzame relaties hebben kwetsbaarheid nodig. Hoe kwetsbaar durf jij te zijn? - Verandering is eng, is iets anders in jezelf naar voren halen, is overwinning!

Gelukkig is de podcast van deze dagen te luisteren en als je enigszins kunt, neem de tijd om deze waardevolle woorden tot je door te laten dringen. Wat is geweldiger dan vrijheid; in en met jezelf, met de ander en met God?

Groundwork - even de diepte in. Een week later was ik bij Groundwork. Dat stond al langer op mijn 'verlanglijstje' en nu was het zo ver. Voorafgaand aan deze training moest je het boek lezen 'Ik kan veranderen' en dat bracht al de nodige 'reuring in mijn binnenste teweeg'. En dan drie volle dagen waarin je heel veel inzicht en kennis krijgt over psychologische begrippen, onderbouwt door Bijbelse principes. Die combi is wat mij betreft goud waard.

Ja, er is aardig geroerd in dat potje gevoelens, emoties, verlangens, verleden ... en is dat leuk? Leuk is niet het juiste woord, merk ik. Het is confronterend, inspirerend, leerzaam, gezellig, inzichtgevend, genadig, vol waarheid en zegenrijk.

We zijn nu een week verder en het enige wat ik nu kan zeggen is: het voelt overweldigend rijk en ik sta nu in elk geval zoveel steviger en positief in het leven. In mijn gevoel. In mijn emoties. Verlangens. Het grote verschil met hiervoor is dat ik met mijn hoofd best wist dat ik bepaalde dingen móest denken, doen, veranderen. Maar nu snap en heb ik ook ervaren HOE ik dat kan doen! Die Groundwork-dagen zijn nog aan het dalen, indringen in mijn diepste ik. En daar maak ik in vrijheid tijd en ruimte voor ;-) Ik zal er vast nog wel eens iets over delen. Het enige wat ik kan zeggen: of je nu tegen werkkeuzes aanloopt, met iets loopt waar je niet goed weet wat je ermee moet, je onrustig voelt en je weet niet waarom, misschien met een burn-out te maken hebt of voor grote keuzes in je leven staat... Ik gun iedereen echt van harte deze ervaring van 3 dagen Groundwork. Het levert je echt zo zo zo zoooveel op!

Kan groeipijn fantastisch zijn? Uit de grond van mijn hart zeg ik: JA!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.