Fotos' niet op internet

"Super leuk dat je onze dag komt fotograferen, we kijken er zo naar uit. Echter willen wij niet dat je foto's van ons publiceert op internet"

Lang over nagedacht, maar ga het toch publiceren!;) - Deze blog is een gedeeld bericht van Yvonne Kuipers (met toestemming) maar ik zou willen dat ik het geschreven had. Oke, wat kleine details zijn bij mij iets anders, maar toch. Ik deel hem graag vandaag.

"Dit bericht hierboven is een van de vele voorbeelden van de afgelopen tijd. Men is sinds de nieuwe privacy-wetgeving en alle toeters en bellen daaromheen bang gew  rden voor social media en de online wereld. Laat ik vooropstellen dat ik het deels eens ben met de mensen, en dat ik ook zo mijn grenzen heb. Ondanks alle angst en de strenge regels wil ik jullie graag mijn kant van het verhaal eens vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat ik nooit een succesvolle bruidsfotograaf zou kunnen zijn zonder het publiceren van beelden?

Ik maak foto's van een van de belangrijkste en meest prive-belevenissen in jullie leven. En soms ben ik er ook bij op de intiemste momenten van die dag, denk aan het omkleden, borstvoeding geven, kinderen aankleden, het verschonen van baby's, losgaan op de dansvloer ~like nobody's watching~, het bezoeken van een begraafplaats, enz. enz. enz. Ik zorg voorafgaand aan de bruiloft al dat we een heel goede klik hebben met elkaar, wat er voor zorgt dat ik op die belangrijke momenten zo dichtbij kan en mag komen. Dit onderdeel is essentieel voor mij om alles vast te leggen. Voor mij is dit ook de reden waarom ik een kennismaking nooit via Skype doe, en altijd de bruidsparen bij mij thuis uitnodig. In mijn comfortzone kunnen jullie echt aanvoelen hoe ik ben, wat mijn persoonlijkheid is, en of dit bij jullie past. Trouwens vind ik het nog steeds een immens grote eer dat stellen van heel ver weg het leuk vinden om eens een bezoek aan mijn woonplaats te brengen, dat is geweldig. Ik ben heel voorzichtig met de beelden, het zijn jullie trouwfoto's, en ik wil niet dat die zomaar overal op het internet zweven op vage websites van leveranciers bijvoorbeeld. Daarvoor heb ik hele strenge algemene voorwaarde samengesteld, omdat ervaring nou eenmaal leert dat dat moet.

Als jullie driedubbel hebben genoten van alle beelden plaats ik wat online op mijn social-media kanalen en misschien (als ik tijd heb..haha) op mijn blog. De beelden op mijn social media kies ik met heel veel zorg en aandacht uit, ik plaats nooit "zomaar" even een foto. De beelden zijn letterlijk een spiegel. Ik wil daarmee toekomstige bruidsparen inspireren, laten zien wat ik kan, maar ook wie ik ben. Als ik bijvoorbeeld veel uitbundige party-foto's plaats doe ik dat met een reden. Ten eerste om mensen te laten zien dat ik goed om kan gaan met weinig licht, ten tweede omdat ik zelf ook gek ben op feestjes waarbij iedereen uit zijn dak gaat en ten derde omdat ik dan vaak letterlijk een paar dagen later een aanvraag krijg die er ongeveer zo uit ziet:

"wow wat gaaf dat je zulke prachtige feest-foto's kan maken het plezier straalt er van af, wij vinden het feest een van de belangrijkste onderdelen van onze dag en willen graag een herinnering aan deze onvergetelijke avond, we willen je er heel graag bij hebben op onze dag, ben je nog beschikbaar?"

En dit is natuurlijk maar een voorbeeld, het geldt ook voor het feit dat ik GEK ben op het fotograferen van kinderen. Peuterend in hun neus tijdens de ceremonie, of schaterlachend in hun uiterst schattige outfit. Ze trekken altijd mijn aandacht. Als ik dat laat zien online, krijg ik daar vroeg of laat weer een nieuwe aanvraag uit. Zo werkt het voor mij.

Ik wil dan ook graag vertellen dat ik NOOIT een foto publiceer waar ik niet achter sta. Ik publiceer geen gekke dingen en nooit iets wat niet door de beugel kan. Maar ik publiceer juist de beelden waar ik gek op ben, die ik bijzonder vind, of waar ik een verhaal bij kan vertellen. Misschien win ik wel een award met jullie foto!  Ik hoop dat ik jullie iets minder bang heb gemaakt voor de grote boze online wereld. En dat jullie ook eens naar de kant van de fotograaf willen kijken zonder meteen in de remblokken te gaan. Jullie mogen van mij verwachten dat ik voorzichtig om ga met de beelden. Zonder alle publicaties kom ik niet vooruit, en dat is nou net waar ik zo naar streef! Ik wil groeien, hoop dat dit me gegund is:)

ALLE liefde voor alle prachtige foto's die inmiddels in mijn portfolio staan, dankbaarheid to-the-MAX! "Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.