Het onverwoestbare meisje

“Iedereen heeft een passie in zijn hart. Het is ons levensdoel die passie te vinden en brandend te houden.
Jezelf zijn in een wereld die je voortdurend probeert te veranderen, is de grootste prestatie die er is.”
Jezelf zijn. Hoe doe je dat dan? Of… waarom is dat zo belangrijk? En waarom is dat soms zo verrekte lastig?
Terugkijkend naar wie je als kind was, geeft antwoorden op heel wat vragen. Naar de tijd toen je nog niet zoveel zorgen, verantwoordelijkheden en … had. De tijd dat we nog uren konden spelen en ZIJN, zonder de grote waslijst aan dingen die we nu moeten en dus veel meer in de DOE-modus zitten.
Dat mij gevraagd werd om dit boek te lezen en recenseren, kwam voor mij op een niet-toevallige tijdstip. De afgelopen maanden was ik flink bezig geweest met ‘vroeger’, de pijn die ik opgelopen had, de dingen die gezegd en gedaan zijn en tot op de dag van vandaag nog invloed hebben. Ik ging ‘kopje onder in zeeen van emoties en kon even geen adem krijgen.’  Samen met een coach ga ik door een pittig, maar heilzaam traject. En inmiddels kan ik ook weer vrij ademen, wees gerust ;-) Door deze gesprekken heb ik bijvoorbeeld mijn fotoboeken van vroeger weer eens met aandacht teruggekeken en me afgevraagd: wat vond ik leuk, wat dacht ik toen, was dit of dat er toen ook al? Het was goed om eens op die manier door mijn vele albums te bladeren (dankjewel mam!) en mezelf van vroeger eens diep in de ogen te kijken. [De foto die bovenaan deze blog staat, heeft mijn lieve -helaas overleden- tante gemaakt. Nog altijd zo blij en dankbaar voor haar foto's]

En dan komt het boek met de titel: ‘het onverwoestbare meisje’ op je pad. Je kunt je voorstellen dat ik daar wel nieuwsgierig naar was.
Na een paar hoofdstukken besefte ik dat dit niet een ‘makkelijk leesbare roman’ is, maar meer een boek waar ik dingen wilde onderstrepen, onthouden, toepassen mijn eigen leven. De samenvatting, vragen en opdrachten aan het eind van elk hoofdstuk geven aan dat het meer een ‘aan-de-slag-boek’ is. Ik heb dit boek dan ook in een rustig tempo gelezen, zodat de woorden hun uitwerking konden hebben op mijn ‘mind&soul’.
Het mooie van dit boek is (denk ik)  dat het iedereen kan helpen om sterker te worden, te groeien, stabieler in het leven te staan. Omdat Chrystal op zoveel verschillende vlakken en onderwerpen ingaat, kun je eruit pikken wat voor jou op dit moment relevant is.

“We doen wat we moeten doen om te kunnen doen wat we willen doen.”
Chrystal durft haar kwetsbaarheid en haar kracht te laten zien en schrijf in dit boek over essentiële levensthema’s als: keuzes en leren kiezen, eigenwaarde, identificatie,  talenten en ambities, zelfzorg en zelfreflectie, levensvreugde, pijn en tegenslag, focus & finish, discipline, stilstaan en retraites, omwegen en dwaalsporen. maskers en schaamte, mogelijkheden tot verandering.
Voor mij was het boek een feest van herkenning. Over veel onderwerpen heb ik ooit weleens een blog geschreven. En veel van deze thema's komen terug bij de workshop in april. Theorie en praktijk, gezellig en opbouwend. Heb jij je (eventueel met je collega's) al opgegeven? Jij bent het waard.
Niet zozeer dat het leven van Christel en mij hetzelfde zijn verlopen, maar de thema’s waar zij over schrijft zijn zo herkenbaar en zijn als ‘balsem voor mijn ziel’.   Ik werd er door stilgezet om te reflecteren, bemoedigd en soms kreeg ik een ‘schop onder mijn kont’. Hebben we dat niet allemaal nodig?
Neem de tijd voor zulke boeken, om na te denken over deze thema’s. Jij bent het waard. Want wil niet iedereen in zijn leven ‘nuttig zijn, een doel hebben, levenspassie vinden en brandend houden? ’Soms verdwalen we, liggen we soms zelfs gevloerd, maar we zijn sterker dan we beseffen om op te staan en de volgende stap te zetten. ‘Want het meisje in jou is springlevend’, en de vraag is: willen en durven we op die manier naar onszelf te kijken? Je wordt er zeker rijker, wijzer en mooier van! (beloofd!)
Het fijne aan dit boek is, dat de manier van schrijven en de voorbeelden ‘lekker nuchter en alledaags’ is. Je merkt dat de schrijver christelijk is, en ze geeft naast persoonlijke n praktische voorbeelden ook bijbelse beelden. Aan het eind van elk hoofdstuk staan er bijbelteksten om te bestuderen. Ik zou dit boek aan iedereen, christen of niet, aanraden.
Voor wie is dit boek?
  • wat mij betreft voor iedereen; omdat er zoveel levenswijsheid in staat die je verder kan helpen op diverse vlakken
  • voor alle vrouwen die willen leren: die niet bang zijn om zichzelf en belangrijke issues in de ogen te kijken. Met de garantie dat je bemoedigd & aangespoord wordt, met misschien ook een schop onder je kont af en toe!
  • voor iedereen die op een manier vastloopt en denkt: tja, wat nu? Welke stap moet ik zetten en hoe?
  • voor een groep vrouwen die met elkaar het ‘echte gesprek’ aan willen gaan. Elk hoofdstuk geeft genoeg stof om met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren. Ik weet nu al zeker dat het boeiende bijeenkomsten zullen worden!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.