Hygge | lagom | voldoende

"De Scandinaviërs kennen de kunst van het leven. Bij de Denen heet dit 'hygge', de Zweden noemen het 'lagom'. Maar ook de Zweden hebben hun eigen geluksfilosofie. Die is samen te vatten in het woord: 'lagom'. Lagom betekent zoiets als 'niet te veel, niet te weinig, net goed', of ook nog 'optimaal, adequaat'. Je kan bijvoorbeeld een lagom aantal vleesballetjes in je bord hebben of in een lagom huis wonen. 2017-02-08_0035  De lagom-mentaliteit heeft al dan niet terecht in Zweden en ver daarbuiten bijna mythische proporties aangenomen, die weerklinken in de vaak gebruikte uitdrukking 'Lagom är bäst', ( 'Net genoeg is het beste'). Je kan het vergelijken met het Engelse 'Less is more', wat door critici weleens als middelmatigheid en conformisme omschreven wordt, maar door fans van lagom (vooral de naar geluk zoekende niet-Zweden) beschouwd wordt als een 'duurzaam alternatief voor de graaicultuur en het consumentisme, de vereenzelviging van een minder competitieve, meer medelevende maatschappij waarin consensus en gelijkheid centraal staan'."

Bovenstaande alinea's zijn geciteerd uit een artikel wat zich de laatste tijd regelmatig liet zien via social media. Hoe Lagom een burnout kan vermijden? Lees dan het hele artikel. 2017-02-08_0032Onlangs las ik iets over mensen uit de 'blue zones'. In die blauwe zones worden mensen gemiddeld veel ouder en zijn gelukkiger. "Hun dagen bestaan daar uit een paar simpele bezigheden, maar alleen wat écht nodig is. En familie is belangrijk, maar heel veel meer doen ze niet. Wij willen eigenlijk veel te veel in het leven.” Gelezen: http://365dagensuccesvol.nl/geluk/is-minder-doen-het-recept-voor-een-gelukkiger-leven/ 2017-02-08_0030Hoe moeilijk is een 'lagom-leven'? Minder willen. Minder doen. Minder stress. Minder ballen in de lucht houden. Minder moeten. Meer geluk. Meer genieten van hier en nu. Meer dankbaar. Meer productief en creatief. Meer rust. Meer zijn. Meer echt leven.

't Spreekt mij wel aan, en jou? Wat zijn jouw valkuilen of belemmeringen voor een 'lagom-leven?'Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.