Kleurrijk Soweto

Een dagje Soweto in Johannesburg is: ontmoeting | kleurrijk | bruisend | vriendelijkheid

Met twee zuidafrikaanse vriendinnen boekten we een dag naar Soweto. Dit is eigenlijk een afkorting van South Western Townships. Het ontstaan van deze wijk heeft alles te maken met het ontstaan van de apartheid en het werken in de goudmijnen door de zwarte bevolking. Een lang verhaal, maar meer hierover kun je op wikipedia lezen. Het is dus een van de oudste 'sloppenwijken' van het land. Eentje waar je ook niet 'zomaar even naar toe gaat ivm de veiligheid'.

We boekten deze dag bij Tour Soweto, Ilan Ossendryver, zelf ook fotograaf en komt regelmatig in Soweto. De foto's die hij tijdens de tour maakt, krijg je ook. Vandaar dat wij er ook een paar keer op staan. Foto's zonder logo zijn van hem. (Thank you Ilan!)

Of het huis nu van stenen is, of van golfplaat, een ding valt ons op: de mensen zijn supertrots en erg netjes! Ilan en mijn vriendin Minnie. Jaja, heineken it is! Even en kijkje binnen in zo'n 'golfplaat-huisje'.  Als je als enige een 'tweede verdieping' op je huis hebt gebouwd, dan ben je best stoer!Ilan, onze gids, is dus ook fotograaf en terwijl hij deze maakte... ... was dit mijn shot. En dan gelijk nog maar een waar ik zelf op sta ;-) Dit ligt op een hoek van een kruispunt ;-) Eet smakelijk. Van een donateur kan Ilan voor een deel van de kinderen schoolschoenen kopen. Ook al was het een zaterdag, de mensen die op de lijst stonden, waren er keurig en erg trots met een nieuw paar schoolschoenen! (vanaf een bepaalde groep is het verplicht op school) Eerste blik op Kliptown... Een albino-jongen. Albino's hebben het in afrika vaak extra zwaar en niet alleen vanwege de zon op hun huid... Een bezoek aan vriend 'Rasta'. Hij heeft van zijn huis een paleis weten te maken...  (maar niet zonder 'dagga' - wiet) En vanavond eten ze kip. Deze vrouw zag ik een straat verderop staan... en mij vielen de oranje kleuren op: links op de muur, in haar kleding en het raamkozijn. Prachtig. Pas daarna zag ik de tekening die op de rest van de muur stond en terwijl ik dat fotografeerde, lachte de dame. Ik liet zien welke foto's ik gemaakt had en ze zei: dan nog een van mijn hoofd. En vervolgens: 'nou nog een zonder hoed.' Ze poseerde met het gemak of ze het elke dag deed. En als laatste zei ze: ... nu mijn billen! Tjakka! Zou jij ook zo trots zijn op je achterste? ;-)Ilan komt vaker in de wijken van Soweto. Je kon merken dat hij geliefd is, meerdere kinderen kwamen hem een brief of tekening brengen. Heel sweet en cool om te zien! De veredelde kunst van recyclen! - en wat een muziek maakten die gasten! ongelofelijk!   De mensen doen hun best om er iets moois van te maken. Al verweert zelfs 'love' met de tijd ;-)   Zakjes koeien-ingewanden te koop... wie?Vreemd dit. Rijen huis... allemaal leeg. Ilan wist het ook niet precies, maar er zal vast een reden zijn. En overal. Overal graffiti-kunst. Echt tof vind ik dat! Het was een indrukwekkende dag.

Hoop dat jullie ervan genoten hebben om zo mee te reizen! En als je een keer in Johannesburg bent, ga met Ilan Ossendryver van Soweto Tours een dag op stap. Is de moeite waard.Binnenkort nog een blog met Soweto-portretten!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.