Laten we spelen!

He pssst, wil je vandaag iets leren over het 'leven lichter' maken, lees dan even verder. Ons leven is best serieus, toch? Geld verdienen, zorgen voor, je hoofd boven water houden, op de hoogte blijven wat wat er allemaal in de wereld gebeurd, knaplastige beslissingen nemen.

Laten we weer spelen! Spelen maakt de wereld zoveel leuker, boeiender, uitdagender. Kleine mensen én grote mensen.

Sommige kinderen kunnen het heel goed: uren spelen [in hun fantasiewereld], hun wereld verbeelden met een potlood en stift, dansen en huppelen en in bomen klimmen. Maar waar onderweg in ons leven zijn we het verleerd?

Vraag aan volwassenen om een potje te knikkeren, springtouwen of tikketje te doen en 'men' kijkt je aan alsof je gek bent. Nee, doe ff normaal. Ja, ze willen misschien diep in hun hart wel, maar het is 'ongemakkelijk gek'. En áls ze het toch gaan doen, komt er binnen no-time een grote lach op hun gezicht: o ja, wat was - en is!- dit leuk! Wat lekker om te doen. 

Lieve mensen, zou je de moeite willen nemen om dit filmpje te kijken. En als je niet heel goed engels kunt, kun je zeker het begin gewoon bekijken. (en vanaf min 8:47)

https://www.youtube.com/watch?v=agzJOJhVcbc&feature=youtu.be

Zonder 'spel' leven we in een saaie wereld, zonder nieuwsgierigheid, vol met angst en vrees, verwijderd van veel dingen. Als we wél spelen hebben we meer contact met anderen, kunnen we meer lachen, leren we beter met het leven en met de zorgen in ons leven omgaan. Spelen zorgt voor connectie.

Een indringend artikel stond nog niet zo lang geleden op de Correspondent:

Het is een waarschuwing voor de wereld waar we op afstevenen: een wereld zonder vrije tijd en zonder spel. Een wereld waarin alles draait om werk.

Laat ik beginnen met de nuchtere feiten: sinds de jaren tachtig zijn we veel harder gaan werken. Het aantal burn-outs stijgt nog altijd. Zelfs kinderen hebben minder vrije tijd. Ze worden voortdurend beziggehouden: school, huiswerk, sport, muziek, toneel, bijles, examentraining - het houdt niet op. Ouders besteden bijna twee keer zoveel tijd aan het vervoeren, verzorgen en begeleiden van hun kinderen als dertig jaar geleden.

Eén ding doen we steeds minder: spelen. En dan heb ik het over ‘spelen’ in de breedste zin van het woord: de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te zoeken en te ontdekken, te proberen en te creëren. Niet omdat een ouder, school of baas het je voorkauwt, maar gewoon, omdat je er zelf zin in hebt.

Overal waar je kijkt, zijn we minder gaan spelen. Kinderen en volwassenen. Thuis, op school en op kantoor. Terwijl politici zich druk maken over ranglijstjes en economische groei, zijn scholen gefocust op toetsen en resultaten. Op almaar jongere leeftijd sorteren we onze kinderen voor: jullie zijn de slimmen, en jullie niet. En onze definitie van succes? Hoge cijfers, hoog salaris. Het onderwijs moet kinderen zo snel mogelijk klaarstomen om zoveel mogelijk geld te verdienen.

https://decorrespondent.nl/7075/waarom-onze-kinderen-steeds-minder-spelen-en-wij-met-een-burn-out-thuis-zitten/309189619475-4c711e4d

Zullen we met elkaar afspreken dat we echt meer gaan spelen? Wil je een paar tips? 1. koop bellenblaas en doe het zo vaak als je wilt, waar je ook bent! (ik doe dat ook ;-) 2. verzin een eigen speelse familie/gezinsgroet voor 'hoi' en 'doei' (gegarandeerd dat je je speciaal voelt om bij dit gezin/familie te horen) 3. Koop een grote dobbelsteen en doe daar leuke dingen mee: - gooi je even eet je macaroni, oneven hollandse pot - degene die het eerst 2 gooit, doet de afwas - als je 5 gooit, mag je opblijven - bij even ga ik over de snelweg naar m'n werk, bij oneven rij ik binnendoor. Enz. 4. Regel mínstens 1x in de maand een buitenspeeldag: - maak een flinke boswandeling en klim in bomen, huur een kano en ga onderweg picknicken, speel een hele dag spelletjes in je pyjama, roep een 'doemaarlekkergek-dag' in het leven en loop achteruit, doe dingen in omgekeerde volgorde, enz. Ga desnoods naar monkeytown en doe mee met je kids!

5. Laat voor je kiezen - laat iemand anders eens kiezen wat je die dag aantrekt (oke, je mag richtlijnen geven) - laat je kinderen eens kiezen hoe ze bijv. een zaterdag willen doorbrengen (en dan ook echt doen he, ervaring leert dat ze het niet te gek maken meestal) - Vraag aan iemand die je tegenkomt in supermarkt wat hij/zij vanavond gaat eten, en aap na! - enz.

Ik hoop dat je door deze blog geïnspireerd bent geraakt om meer te spelen, op welke manier dan ook! Go for it! (en schroom niet om je ervaring te delen ;-) zou ik leuk vinden)Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.