Loutertijd (omdenken)

Louteren is een ouderwets woord. Zuiveren door blootstelling aan hoge temperaturen.

1. Er allerlei vieze stoffen uit halen - in dat proces worden het metaal gelouterd.

2. de geest schoonmaken - door al die tegenslagen is hij wel gelouterd.

Gisteren zijn er door de regering redelijk drastische maatregelen genomen met grote gevolgen voor onze maatschappij ivm het coronavirus.

Ik lag er gisteren over na te denken: dit niet meer, dat niet meer, als het langer duurt dat ook niet meer. Mijn agenda is opeens ook 'leeg' de komende tijd. Dat zijn de praktische zaken. Maar hoe zit het met onze geest? Is of wordt die momenteel overspoeld door en met angst en paniek?

Ik blijf zeggen: angst komt van de boze en niet van God. Want weet je... Hij wist dat deze dingen gaan gebeuren. Luister maar:

‘Wanneer gebeurt dat, Meester?’ vroegen ze Hem. ‘En hoe kunnen we weten dat het zover is?’ Hij antwoordde: ‘Laat je niet misleiden. Want er zullen velen komen die van zichzelf zeggen dat zij de Christus zijn en die beweren dat het einde er bijna is. Maar geloof hen niet! Wanneer jullie horen over oorlogen en opstanden, raak dan niet in paniek. Die dingen moeten wel gebeuren, maar het einde komt dan nog niet. Het ene volk zal tegen het andere worden opgehitst. En het ene koninkrijk tegen het andere. Er zullen geweldige aardbevingen komen, hongersnoden en epidemieën. Nu hier en dan weer daar. In het heelal zullen verschrikkelijke dingen gebeuren.

En het gaat nog verder: vervolging - en dat God beloofd dat Hij de woorden in je mond zal leggen als je voor een hoge autoriteit je moet verantwoorden. Hij is erbij, altijd en overal! Lees maar in Lucas 21.

De grote vraag voor nu is: heel Nederland - en wellicht wel de wereld - krijgt een soort retraite-tijd. Naar binnen, nadenken, stilte. Als sommige dingen voor jou besloten worden, kun jij nog wel besluiten wat je in die marge doet! Wat gaan we met deze loutertijd doen? Ons vervelen, voor de tv-hangen of over negen maanden baby-boom?

Of kunnen we dit omdenken: tijd maken voor je gezin. Tijd maken voor jezelf. En last but not least: tijd maken voor God. Investeer in dat waar je eigenlijk nooit tijd voor hebt. Benut je tijd op een andere manier dan je misschien van plan was. (en ik weet er voor mezelf genoeg!!) - wordt gelouterd - en dat wil zeggen: laat je zuiveren. Ga terug naar wat echt belangrijk en essentieel is ! - want even nadenken hoe en wat we als wereld georganiseerd zijn, is niet onnodig ;-)

Mirjam van der Vegt schreef zo mooi: "En geniet van de rust - en niet al dat coronanieuws steeds volgen. Teveel nieuws is suiker voor je geest en daar wordt je niet opgewekt van." Nog een mooie van haar en de stiltetour:

Wil je nog een paar praktische tips? - maak wat vaker een wandeling en verwonder je. De natuur gaat gewoon door en is adembenemend mooi. Het geluid van de grutto's vind ik opnieuw zo mooi en hoopvol. - lees (een) boek(en) in de tijd dat je anders zou vergaderen - heb quality-time met je gezin - spelletjes, gesprekken, bakken, knutselen - verveel je; dat is wonderbaarlijk heel nuttig om creatief te zijn/worden. - onderhoud je Dagelijkse Discipline tot Dankbaarheid (schrijf elke dag een paar dingen op waar je dankbaar voor bent) - vertel al je zorgen en angsten en wat nog meer aan God, geef ze uit handen! En krijg er rust voor terug. - bereid je voor op een verstandige manier op moeilijke/lastige tijden. Zonder in de stress te schieten: maar wees waakzaam. Het eind der tijden is nabij. - en verder kunnen we de mensen die nu het hardst moeten werken en/of getroffen worden, ondersteunen waar we kunnen! - Lezenswaardig: https://visie.eo.nl/artikel/2020/03/corona-en-de-vastentijd - Terwijl ik net een kruiwagen vol brandnetels weghaal, zingt dit lied in mijn hoofd:

Stil mijn ziel wees stil, En wees niet bang Voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds Hij is er bij, In je beproevingen en zorgen.

https://www.youtube.com/watch?v=tPPkNMEioaY

"Sociale onthouding: kunnen we allemaal ff tot rust komen."


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.