Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

Als vierjarig 'afrikaans' meisje kwam ik op deze Stadhouder Willem III-school: een deel van mijn basis is hier gelegd. Vanuit Zuid-Afrika emigreerden we naar Nederland en kwamen in Ede terecht. Heel wat mooie en verdrietige ervaringen verder, verliet ik als elf-jarige de stadhouder weer.
Vorig jaar liep ik op dezelfde schooltrappen als toen...
ademende ik de geur in van het nog altijd hetzelfde handvaardigheidslokaal...
herinnerde ik me de lessen...
het in de hoek staan en alle schoolpleinervaringen weer als de dag van gisteren.
Bizar hoe helder dat weer voor ogen kwam.

De stadhouder Willem III school in Ede viert haar 50-jarig bestaan! Een bijzondere mijlpaal waar uitgebreid bij stilgestaan wordt. Voor het jubileum-magazine en de (binnenkort) nieuwe website mocht ik een deel van de fotografie verzorgen.

De voorkant van het jubileummagazine, vol verhalen, herinneringen en vooruitblikken.

De voorkant van het jubileummagazine, vol verhalen, herinneringen en vooruitblikken.
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

De gymlessen bij de kleuters, het zandbak-akkefietje, mijn verjaardagsfeestjes, de lessen over plattegronden/breuken/engels/bijbelse geschiedenis/ en nog veel meer, de pesterijen, de schooltandarts en schoolfotograaf, de jaarlijkse plantenwedstrijd... waar begin ik? 
Feit is dat de basisschoolperiode een belangrijke deel van de basis van je leven is. Hier leer je omgaan met vriendjes en vriendinnetjes, ervaring met cijfers en kwalificaties. Het is ook de periode waar je tot ver in je leven nog naar terug zult denken. Het is zo'n ontzettend belangrijke tijd van je leven! 
Waardevol is dan ook dat het op school veilig is, dat je geleerd wordt te mogen groeien zoals God je heeft bedoeld, en binnen en buiten kaders mag denken. 

 

Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

Een van de leukste dingen waar ik herinneringen aan heb, zijn de vele handvaardigheid- en tekenlessen, de orgelles (op zo'n trapharmonium) na schooltijd van meester Egas, en de ontelbare knikkerpotjes - vaak in de winter, met koude, schrale handen. Oef wat kon ik fanatiek zijn en 'k heb heel wat knikkerzakken versleten ;-)  Ik kan nog zo goed voor me halen hoe tof ik het vond om plattegronden te leren maken, de lessen over maten liters, m3 en nog veel meer, de zuidafrikaanse jongen die bij ons in de klas kwam en waar ik vrienden mee werd, het snoep strooien door groep acht.
 
In groep acht (toen nog klas zes) overleed onze meester. Het afscheid nemen van de hele school, de kist, de begrafenis, ik weet het allemaal nog zo goed! In datzelfde jaar overleed ook onze predikant. t Heeft diepe indruk op mij gemaakt. 
 
Ik zou over al die verhalen wel een boek kunnen schrijven; het is bizar hoeveel dingen ik nog tot in detail weet als ik even terug ga naar die tijd. Twee jaar geleden hebben we een reunie georganiseerd van onze 'klas 6'. Dat was echt zo leuk en waardevol!

Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

Er is sindsdien ook een heleboel veranderd: de vrolijke kleuren en posters op de gang en in het interieur, een extra schoolplein 'voor alles met wieltjes', fijne klimrekken, tafeltennistafel buiten, prachtige kleuterklimrekken en speelgoed.  De orde, de rust, de gezelligheid en de sfeer op het schoolplein, de lol in de lerarenkamer, de verzorgde klaslokalen. Het heeft een positieve indruk op mij achtergelaten. Ik vond het dan ook echt erg genieten om het reilen en zeilen van de school in beeld te vangen. 

In verband met de privacy worden hier alleen foto's gedeel waar gezichten niet herkenbaar zijn. Toch heb ik na het maken van deze reportage een hele bijzondere referentie ontvangen: 'je hebt geen mensen en kinderen, maar karakters vastgelegd.'

Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III
Mijn basisschool en een jubileum voor Stadhouder Willem III

Het is enerzijds heel jammer dat ik niet al die prachtige koppies hier mag delen. De snoetjes tijdens het spelen, het luisteren naar het voorlezen, de aandacht voor de meester, de trotse jarige jet die trakteerde. Tegelijkertijd is het goed: ik weet dat de beelden op de goede manier door de school gebruikt zullen worden. Het helpt om de school een 'gezicht' te geven. 

En ja, ik heb ook alle 400 grote en kleine mensen vanaf het dak van de school gefotografeerd! En daarvoor lieten álle juffen en meesters hun kids een kleine tien minuten alleen voor de uptodate teamfoto, dat is toch bijzonder (lees: want geen chaos). Toffe ervaring.

Ben je op jouw school, bedrijf of instelling toe aan mooie bruikbare beelden? Ik kom met heel veel plezier fotograferen om een mooie beeldbank te maken. Zo kun je een tijd vooruit voor de website, folders, advertenties en vast nog meer. 
Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden. Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.