Monsterdraakje en waarheidskoeien

Denk je dat jij dat kunt?  - Jij wordt nooit zo mooi als zij. - En jij denkt dat mensen daarnaar gaan luisteren? - Dwaas die je bent. - Waardeloos tot in je botten.  - Dat lukt jou nooit. - Nietsnut. -

Iedereen kan zo een aantal zinnetjes opnoemen die zijn of haar innerlijke criticus zegt. Bij sommigen is het af en toe, bij anderen is het een dagelijkse kwelling.

Een sterk ontwikkelde innerlijke criticus kan z'n oorzaak hebben in de opvoeding, als je bijvoorbeeld weinig positieve en bevestigende woorden van je ouders hebt gehoord. Mijn moeder was er niet goed in, sterker nog: ik heb door haar woorden sterk het gevoel gehad dat het niet of nooit goed genoeg was. Dat wat ik deed of wie ik ben. Op haar sterfbed gaf ze het ook toe: daarin had ze flink gefaald. Het gevolg is dat het rode draakje op mijn schouder was genesteld en te pas en te onpas uit uit z'n doosje floepte met de meest harde woorden die je je kunt bedenken. Ik weet dus waar ik het over heb! Ik weet ook wat dit met je eigenwaarde kan doen. Die innerlijke criticus kan een echt draak zijn die het je 't leven flink moeilijk maakt.

Neem even de tijd om dit filmpje te kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=VP7R_WIm6-M

Misschien treft dit filmpje je van herkenning. Dat draakje wat te pas en te onpas verschijnt. Dat je eigenwaarde zo'n deuk heeft opgelopen door de harde woorden die gezegd zijn.

Elke keer als deze criticus tekeer gaat in je hoofd, gebeurt er van alles in je lijf. Je ervaart dit als gevaar en net zoals met 'echt gevaar' zal de adrenaline toenemen, je pupillen verwijden, je hartslag hoger, met als doel: vechten, vluchten of bevriezen. Langdurig deze gedachten hebben is dus niet zonder risico, ze brengen je lichaam in een continue gevarenstand. Als dit te lang of te vaak gebeurd, kan het zelfs een burn-out of depressie veroorzaken.

'Je bent oke.' Misschien heb je dat zinnetje weleens gehoord. En al weet ik dat dat goed bedoeld is, mijn haren gaan hiervan recht over eind staan. Ik ben oke. Ik ben oke. Ja ja. Als ik dan oke ben, waarom is het dan zo lastig om mijn een aantal van mijn karakterereigenschappen te struggelen? Waarom schuurt het bijna dagelijks met mezelf en de mensen om me heen? Ik ben helemaal niet oke! Ik ben en blijf een zondig mens, niet waar?

En toch. Een van de beste remedies tegen het rode mosterlijke draakje is licht. Waarheidslicht. Waarheid: niet wat de mensen over jou zeggen of vinden. Maar dat wat God zegt. Verzamel die waarheden! Michelle van Dusseldorp zegt het zo mooi: "verzamel waarheidskoeien."

Als zo'n beest voor staat met z'n grote ogen en snuit, kun je er niet omheen. Zo ook met waarheidskoeien. Kijk ze in de ogen. Verzamel ze, hang ze op in je keuken, toilet en laat de waarheid diep in je hart resoneren!

Voorbeelden van waarheidskoeien?

* Ik moest gelijk aan het liedje van Lauren Daigle denken (niet voor niets zo favoriet!) 'You say i am loved, You say that I am Yours and I believe, oh I believe what You say of me.' Ik geloof de woorden die U over mij zegt. Luister het lied en zeg het bewust na: ik vecht tegen de stemmen in mijn hoofd die zeggen dat ik niet genoeg ben, maar ik wil Uw woorden geloven.

* Een andere die één van mijn geliefde waarheidskoeien is geworden de laatste tijd: I'm no longer a slave to fear, I am a child of God. Ik wil en ben geen slaaf meer van angst, ik ben een kind van God.

* "Ik vermag alle dingen door Hem die mij kracht geeft." Schrijf deze op je koelkast en in wat voor omstandigheden je ook bent; laat God jou kracht geven en je kracht zijn.  (Filipenzen 4:13)

*  Je bent niet zonder doel hier op deze aarde: "Toen ik in het verborgene gemaakt werd, kunstig geweven in de schoot van de aarde, was mijn wezen voor u geen geheim. Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één." Psalm 139

* Als het moeilijk is in je leven: - Het geknakte riet breekt Hij niet af en de kwijnende vlam zal Hij niet doven (Jes 42:3) - U leert me lopen op het water, De oceaan is weids en diep, U vraagt me alles los te laten, daar vind ik U en ik twijfel niet. En als de golven overslaan dan blijf ik hopen op uw Naam, Mijn ziel vindt rust want in de storm bent U dichtbij. Ik ben van U en U van mij."

* Of ik het voel of niet, dit is de waarheid over wie ik ben en wat ik heb in Jezus Christus: Ik ben gekocht en betaald (1 Kor 6:20), ik ben verlost van de vloek van de wet (Gal. 3:13), ik ben een tempel waar de Heilige Geest in woont (1 Kor 6: 19), ik ben in Zijn liefde heilig en schuldeloos voor Hem (Ef 1:4)

Maak vrienden met die waarheidskoeien. Pak die zaklamp en schijn met die waarheid in de ogen van jouw monster. Steeds weer. Elke keer als die draak z'n op op steekt en geloof me, die draak is niet zomaar dood!! En de bijbel staat vol waarheden die jij mag gebruiken als zaklamp!!

Een verschrompelde draak als gevolg. Zeg ik uit ervaring ;-)Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.