Prive-foto's in een album?

Tijd. Iets wat meestal schaars is gezien alles wat we 'moeten', heeft een deel van de bevolking opeens meer tijd. (petje af voor iedereen die juist veel harder moet werken)

En zo heb ik tijd voor ons prive-fotoalbum van 2019. Altijd leefde ik al met een diep besef van de waarde van het leven, de kleine dingen die goud waard zijn, vandaag de dag lijkt dat alleen maar meer te groeien. Tijd voor al die kostbare momenten in fotoboeken dus. Hoe ik dat doe? Eerst loop ik de mapjes met 'besten' langs van foto's die ik met mijn camera gemaakt heb. Daar maak ik een selectie van en dat vult ongeveer 30-40% van het album.

Dan mijn iphone-foto's... dat is een grotere uitdaging. Want dagelijks maak ik foto's en dat betekent 'de keuze is reuze en daarom moeilijk te maken'. Maar juist die tussendoor momenten, die wil ik onthouden!

Stel: over 20 jaar of als je grijs en oud bent en je kijkt je album door, wil je dan de prachtige perfecte plaatjes zien? Of wil je terugzien hoe het leven was? Dat waar je van genoot? Dat waar je je leven mee vulde en voldoening uit haalde? En geloof me, dan is een album van 50 spreads (1oo bladzij's) echt te weinig, maar ik doe het ermee. 1 mooi groot album per jaar.

Dus stel ik me echt de vraag: wat wil ik me over 20-30-40 jaar nog herinneren? Wat zijn de betekenisvolle momenten? Om die reden ziet een spread dus bij mij ook zo uit: geen bijzonder mooie foto's maar wel de dingen die ik wil onthouden. Zelfs een hele 'Spoenkie-pagina' omdat dit beesie zo ontzettend veel voor me/ons betekent en ons vaak even laat lachen en een groot deel van de dag 'bij me is'.

En het valt niet mee om het drie intensieve weken reizen van toppunt naar toppunt in Namibie in een paar spreads samen te vatten. Totaal heb ik nu 8 spreads hoor ;-) En dan maakte ik ook nog een reis naar India en Burundi, kun je nagaan.

Herinneringen voor later, maak je vandaag. En met de huidige omstandigheden bekijk je veel met heel andere ogen.

Gewoon zeilen. Gewoon logeerpartijtjes of nifjesfeest. Gewoon dit of dat. Zo 'gewoon' is het niet. Het is bijzonder. En al die 'gewone bijzondere momenten' zijn het daarom waard om in een mooi boek bewaard te worden, zodat je het keer op keer kunt doorbladeren. Je gelukshormoon gaat dan zeker omhoog, beloofd!

Zou jij hulp kunnen gebruiken met de opmaak van jullie gezinsalbum? Ik wil je graag daarbij helpen. Bel (0624857637) of mail (info@jonneke.nl) me gerust eens om de mogelijkheden door te nemen.

En gelijk nog een vraag: omdat juist die huis-tuin&keuken-foto's zo belangrijk zijn en vaak met je mobiel gemaakt worden, denk ik er serieus over na om een online smartphonefotografie-workshop te geven. JUIST NU worden namelijk veel foto's gemaakt. Doe jij mee?


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.