Op de markt [in Burundi]

Dochter van een marktkoopman ben ik. Mijn vader spotte er altijd mee; 'het is de laatste sport van de maatschappelijke ladder, maar ik vind t leuk' zei 'ie dan. Vroeger gingen we regelmatig mee en van jongsaf zit het 'verkopen' me in het bloed. Op een markt rondlopen blijft voor mij geweldig leuk. Als je wil weten hoe de plaatselijke bevolking is en leeft, ga naar het hart van een gemeenschap toe: de markt. Toen we in Burundi dan ook een uur over de plaatselijke markt gingen kijken, genoot ik voor de volle 100%!We deden hier een klein mini-onderzoekje: om te kijken wat ze hier allemaal verkopen en wat we eventueel missen. Dit nemen we mee in het ondernemersplan voor werkgelegenheid voor de mensen in Karurama.Door goed naar de producten te kijken wat men verkoopt, vertelt dat zoveel over de mensen die er leven... Hier bijv. allerlei spul voor de tuin en gewassen.Want in de blauwe flesjes zit geen water, maar olie ;-)De 'Blokker' ;-) Zitten jouw schoenen hier toevallig tussen?   En dit is Jerome, chauffeur bij ZOA. Zo groot als een reus, en zo'n toffe lieve kerel. Hij liep op een goede afstand bij ons en hielde altijd alles in de gaten. Ik noemde 'm met een knipoog mijn 'personal body guard'. Vis uit het meer Tanganika, en deze kerel regelde het daarvandaan en verkocht hier en 'mocht niet klagen over z'n inkomsten'.  Dit is toch mooi, zo'n stilleven.De uienkraam en de kapperssalon. De mevrouw links heeft een restaurantje. Totaal was de oppervlakte nog geen 2 m2 maar ze maakt hier eten wat je op een krukje kon opeten. Geweldig vind ik dat. Denken in mogelijkheden. Burundi is het land van landbouw. Ik denk dat de meeste mensen of fulltime of parttime 'boer' zijn. Mocht je nog een keer iets anders willen met je haar... bij deze inspiratie ;-) Deze foto raakt me steeds weer: een handvol prachtig gekleurde bonen. Of wil je stukje geit vanavond? Dat is overigens prima te eten... [we hebben het een paar keer op daar] maar liever koop ik het zo vers mogelijk.De techneuten-afdeling Burundese Zalando De markt. Bruisend leven. Hart van een gemeenschap. I love it.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.