Op reis voor ZOA naar Burundi

Afgelopen week waren we tóch in Burundi. Het was namelijk wel het plan maar nog onzeker met het visum enzo, toch was het opeens zover: visum binnen, tickets geboekt en daar gingen we! We zijn ZOA-Business-Ambassadors en dan verbind je je voor 3 jaar financieel én met meedenken met een project. Misschien herinner je je nog wel iets van ons 'Gezond Boerenverstand-project' (2013-2015) Nu zijn we weer een week naar Burundi geweest om naar dat project te kijken, en een goed beeld te vormen van ons nieuwe project (2017-2019). Maar daarover later meer natuurlijk.

Dit keer met een afvaardiging van ons team (Gerjan en Riejanne Hofman uit Elspeet, Yolenta Pater - ZOA- en wij tweetjes, de anderen konden helaas niet vanwege hun werk/gezondheidsproblemen) Overigens: we zijn nog op zoek naar versterking voor ons team, dus ben je ondernemer, kom bij ons top-burundi-team!Burundi. Een bizar en bijzonder land.

Met diepe sporen van oorlog, vluchten en weer na 10-20 jaar terugkomen. Waar ondanks pijn, verdriet voorzichtig maar zeker gewerkt wordt aan wederopbouw, vrede, samenwerken. Een prachtig, overwegend groen land waar iedereen 'boert'. Waar het Tanganyika-meer mooi, erg groot en een bron van voedsel is. Wat momenteel tot een van de armste (!) landen van de wereld behoort.Zaterdagmiddag/avond en zondag hebben we doorgebracht in Rumonge, een vissersdorpje aan het meer. Dus een rondje lopen bij het meer en een kerkdienst bezoeken hoorden daar zeker bij. Hoe je zonder geld toch een voetbal maakt.... Als je het leven maar door een roze bril kan zien, toch?Aan de overkant van het meer ligt Congo. Een kerkdienst in het buitenland meemaken, is altijd een feestje. Vind ik dan he. Want het duurde wel 3 uur ;-) Maar het zingen en swingen, de passie van alles, de kleurrijkste zondagse kleren aan... mooi man. Helemaal in het hoekje van de kerk zat ze. En ze zong mee... met haar handen open om van God te ontvangen. Prachtig.

En omdat bewegend beeld in dit geval meer zegt, geniet maar even van 2 minuten! Klik op vimeo-link: https://vimeo.com/240439283 De rit van Rumonge naar Makambe was prachtig. Langs het meer, door de bergen. In Makambe hebben we ons 'vorige project' bezocht. Omdat mijn site in die tussentijd vernieuwd is, heb ik daar even geen linkje van, maar ik ga het jullie allemaal nog vertellen. Want hoopvolle verhalen zijn er om door te geven!! En die zijn er namelijk genoeg. Voor ons nieuwe project dichtbij Chibitoke hebben we een rondje over de markt gelopen: gewoon om te kijken wat er allemaal gebeurt, wat er te koop is enz. Doel bij dit nieuwe project is namelijk 'werkgelegenheid'. En als dochter van een marktkoopman geniet ik natuurlijk enorm van de markt. Het hokje was nog geen 2 m2, maar ze had wel een restaurantje. Het eten was op, dus er stonden niet meer dan een paar lege bakken op een paar plankjes. Maar al heb je weinig, je begint dus gewoon een restaurantje.Zijn moeder verkocht houtskool op de markt... Volwassenen maar zeker de kinderen vinden het geweldig als de 'mzungu's' (=blanken) op bezoek komen. Ze lachen, zingen, en hier bekeken ze wat foto's op mijn ene camera. Hilarisch wat voor geluiden er uit de kinderen kwam toen ze het zagen.Over deze man ga ik nog vertellen. Met z'n I love Jesus-pet. Pieter, 73 jaar, en al zo vaak gevlucht. Oorlog is gewoon kak. Echt. Het maakt zo ontzettend veel kapot. Weet je, je kunt heel veel vooroordelen hebben (heb/had ik ook) maar als je oog in oog met deze mensen zit en hun verhalen hoort... dan heb je niet zoveel praatjes meer. Als je als dagloner 15-30 eurocent per dag verdient wat niet genoeg is voor 1 maaltijd per dag... dan vallen veel vragen weg en zou je het liefst naar de winkel rennen om voor het hele dorp eten te halen.Maar... we gaan iets voor deze mensen doen. De eerste stappen worden gezet en de plannen zijn in de maak. Meer over dit dorp en de verhalen van de mensen binnenkort op de blog!         Een week in Burundi. Wat hebben we veel gezien en gedaan en gehoord. Op facebook schreef ik het al: 'De tegenstellingen kunnen op dagen als vandaag niet groter zijn: van armoede naar boodschappen doen bij de AH | van straaltjes zweten tot winterjas | van waterschaarste naar warm stromend water | van druk programma naar bijna alleen thuis in de polder.En als ik m'n ogen dicht doe, zie ik Burundeesjes voor me... Erg leuk was ook het bezoek aan het eerste 'maandverband-uitdeel-feest'! Geweldig om te zien waar ik de 'afvalmaandverbandchallenge' voor opgezet heb. Je kunt natuurlijk nog meedoen!! Een klein kijkje over hoe het maandverband er dan uitziet enz. kun je op dit filmpje zien: https://vimeo.com/236418612 Maar daarover a.s. woensdag alles op de blog!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.