Pauze in de herberg

Tussen klooster en herberg. De stilte en eenvoud en overdenkingen van een klooster, de gezelligheid en maaltijden en warmte van een herberg. Vorige week was ik te gast in De Spil in Maarssen, 4 dagen 'individuele retraite'.

Jezelf een paar dagen opsluiten, even alleen. Dat is zó goed voor je. Echt alleen ben je overigens niet, want de maaltijden en koffiemomenten -echt heel goed verzorgd!!- deel je met de andere gasten. [oke, tenzij je een stilteretraite boekt natuurlijk, dan is het mondje dicht] Daarnaast zijn er meer dan genoeg momenten van stilte, van alleen, van luisteren, van antwoord krijgen.

Ik heb veel gewandeld en gefietst (mooie omgeving daar bij de Vecht en stiltegebied). Het is echt prachtig daar.Bewust weer in de bijbel gelezen en op een kloosterbankje in de kapel weer de kracht ervaren van biddende zijn. Verder beetje zitten haken, me vervelen, wat blogs zitten schrijven, planning voor 2018 enz. Maar het mooie is dat je op een bepaalde manier anders gaat luisteren, kijken, voelen. Alsof je hart meer openstaat voor God en wat Hij wil duidelijk maken.

Bij mij was het gelijk dag één al raak. Als je drie/vier keer op een middag en avond van verschillende kanten (dagboekje, muziek, in de kapel enz.) dezelfde boodschap krijgt, dan is dat op z'n minst verwonderlijk en kun je er niet om heen. "Als je echt geloof, zullen er wonderen gebeuren." "Al is je geloof zo klein als een mosterdzaadje, dan kun je bergen verzetten." Dat dag twee er een heel stuk 'stiller' aan toe ging, geeft ook niet. Tijd om al die bemoedigingen in je hart te laten zinken. Op dag drie schreef ik een brief aan God - en kwam Hij heel krachtig met een antwoord; kort maar heel duidelijk. Daarna 'zongen' er allemaal liederen in mijn hoofd die daar zo goed bij pasten. Dag vier is de laatste dag en al ben je eigenlijk al een beetje bezig met naar huis gaan, toch bij die laatste viering was er weer een mooie bemoediging uit onverwachte hoek. Dan mag je weer naar huis. Maar niet voordat ik daar nog even door de sneeuw had gelopen en me nog stilletjes heb verwonderd over wat een paar dagen in afzondering kunnen doen. Ik ben erg blij dat ik het gedaan heb en kan het iedereen dan ook aanraden. Het is een heel gezellig, huiselijk 'retraitecentrum', zéker niet te duur, het is goed verzorgd... en even je terugtrekken geeft een goede 'view' op je leven. Bovendien hoef je echt even helemaal niets. Dat is ook zo heerlijk. ALLES MAG ZIJN.Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.