Tips voor trouwen in Corona-tijd

Naar een bruiloft wordt meestal lang uitgekeken, maanden of zelfs langer. Plannen gemaakt, voorbereidingen getroffen, en stijgende spanning ;-)

En dan ligt opeens de hele wereld op z'n gat. En sinds gisteren weten we dat de extra maatregelen ook nog wel even gaat duren.

En nu? Uitstellen? Tot een later tijdstip met nog steeds onduidelijkheid of het dan wel mag? Verplaatsen naar volgend jaar in de hoop dat de storm dan is geluwd? Of klein trouwen binnen de regels die nu gelden?

Hoe kun je een bruiloft 'omdenken'? Misschien heb je je bruiloft verplaatst tot een later moment, misschien laat je het in kleiner verband toch doorgaan. Hier een paar leuke tips:

* Door de regels ben je nu gebonden aan het aantal personen. En dat is in de eerste instantie flinke domper, wat wat is nu een feest zonder (veel) gasten? Een grote bruidstaart die je kunt aansnijden en verdelen onder velen? Een fijne avond met felicitaties, knuffels, cadeaus, dans en veel gezelligheid?

Wat sommige bruidsparen vrijwillig deden, kun jij nu ook doen: welke mensen zijn echt echt echt belangrijk voor je om bij deze levensgebeurtenis erbij te hebben? En het voordeel is dat het gelijk intiem en ontspannen wordt.

* De gasten die er wél bij zijn, zijn dus extra speciaal. Laten we dat zo even stellen. Nu je de aandacht en tijd over minder mensen hoeft te verdelen, kun je gasten dus extra's geven. Wat te denken aan een speech waarin je tegen al de aanwezigen vertelt waarom je hem/haar bijzonder vindt of wat je waardeert? Ik beloof je: die woorden vergeten ze niet meer! Of zoek voor alle gasten een klein persoonlijk cadeautje uit: met 50 of meer gasten kan dat niet. Met 10, 20 en max 30 gasten kan dat wel!

* Minder mensen, minder tijd om bij en met elkaar te eten, betekent meer tijd voor andere dingen. Meer tijd voor de fotoshoot bijvoorbeeld. Doe een extra rondje door de stad, zoek een extra mooie locatie uit en geef jezelf nog meer ontspanning, en de fotograaf meer creatieve tijd! (ik ben voor ;-))

* Meer tijd geeft mogelijkheid om iets met de gasten te doen, een leuke activiteit, binnen de gestelde regels. Dat wordt geen zeskamp, maar wat denk je van een puzzeltocht per auto of speurtocht te voet per twee/drietal? En dansworkshopje - gewoon lekker buiten waar afstand in acht genomen kan worden? Steun de locale ondernemer en haal ergens iets lekkers te eten en eet het buiten op. Huur een cabaretier in en heb met je groep onwijs veel lol. Even nadenken en een heleboel spellen kun je toch -aangepast- doen: wat denk je van 'uitbeelden' bijvoorbeeld? * Meer tijd geeft je misschien na de ceremonie en 'de korte trouwdag' de mogelijkheid om samen nog een eindje te toeren met jullie geweldige trouwauto! Haal eruit wat erin zit en maak er gewoon een 'paar uurtjes uit' van. * Extra luxe: Een kleiner gezelschap, minder eetmomenten, dan kun je het geld op een andere manier besteden. Wellicht past die designerjurk of maatpak nu wel binnen het budget.

* Trouwlocatie: in het bos is ruimte genoeg of open plek in natuur. Genoeg ruimte om een 'corona-bruiloft' met max 30 gasten te houden. En als het regent, zet je gewoon een grote tent neer. Met deze hoeveelheid gasten kun je nog steeds de gepaste afstand houden. En je kunt het inrichten zoals je zelf wilt, misschien wel met extra's ;) * Foto's en video is nu extra belangrijk: niet al jullie geliefde kunnen er wellicht bij zijn. Je opa of oma of anderen die in de risicodoelgroepen vallen. Bezuinig niet op beelden! Kijk of er lifestream te regelen is vanuit gemeentehuis en/of kerk. Geef daar gerust wat geld aan uit. * Kerkdiensten mogen met 30 mensen. Laat degenen die er niet live bij kunnen zijn, toch op afstand meeleven. Op hetzelfde moment (we kunnen inmiddels allemaal 'zoomen' via Zoom) of video om het later terug te kijken/luisteren. Pieter en Annemarie hadden een site gemaakt met rechtstreeks linkjes naar de livestream van stadhuis en kerk & link naar de collecte. Kijk even naar hun trouwdag: ze hebben er echt een tof feest van gemaakt! Een andere optie die ik gehoord heb: drive-in kerk. De gasten kijken vanuit hun voor de kerk geparkeerde auto mee met de livestream. Gebakje en wat drinken bezorgen tijdens de dienst en feestje voor de gasten is ook compleet! * Geen diner en geen feest met je gasten want horeca-gelegenheden zitten nog even dicht. Maar wacht even, eind van de middag stap je je eigen huis in als kersvers bruidspaar en een restaurant kan wel aan huis bezorgen! Bestel maar lekker iets extra luxe, en geniet bij kaarslicht van het allereerste diner als man&vrouw! Maak dan gelijk een bucketlist wat jullie op korte en op lange termijn gaan doen: het is zooo fijn om samen te dromen!

* Wil je je bruiloft verzetten? Een herfst of winterbruiloft is natuurlijk heel anders dan een zomerbruiloft, maar kun je ook supertof maken. En je hebt extra voorbereidingstijd ;-) Hou er wel rekening mee dat 'zoals het altijd ging' wellicht heel 2020 niet gaat lukken, dus probeer echt om te denken.  Flexibel te zijn. Veel foto/videografen hebben al boekingen in het najaar staan, dus denk ook aan een andere dag (ma,di, wo bijv.) Probeer je leveranciers te betrekken in het prikken van een nieuwe datum. Uitstel kan funest zijn voor ondernemers: en dan kan het zomaar zijn dat je die auto, locatie, enz. helemaal niet meer kunt huren.

* Boek op je eerst geplande trouwdatum toch een mooie shoot! Ik heb deze optie gelijk aan al mijn bruidsparen aangeboden. Het is toch gek als je bijv. op 10 mei gaat trouwen en die dag is er opeens 'niets'. En een loveshoot kan ik echt echt echt maken in deze omstandigheden!

* Besef dat deze tijd historisch is: en maak van de nood een deugd. Dit zijn de woorden van een van 'mijn bruiden'. Heel andere groepsfoto's. Straatbeeld wat totaal anders is en je terugziet in je foto's. Picknicken op straat samen met je trouwkleren aan... laat je fantasie maar gaan. Er is ook veel wat wél kan als je buiten kaders durft te denken.

* En even over die ondernemers: húúr die trouwauto, bestel eten en drinken bij restaurants, laat een tof boeket maken. Ondersteun waar je kunt omdat je het toch al in gedachten had! Om erger te voorkomen. Dat klinkt pessimistisch maar de schatting is dat minimaal (!) 70.000 kleine en grote ondernemingen het niet gaan redden.

* En gelukkig kunnen jullie elkaar wel helemaal platknuffelen en kussen, en dat is toch een van de fijnste dingen die er bestaan? Jullie trouwen en dat pakt niemand van je af.

* Op deze site staan 50 ideeen voor een originele bruiloft. Ze kunnen op dit moment niet allemaal toegepast worden, maar misschien krijg je er wel inspiratie van!

* Collega-fotograaf Inge Kooiman schreef ook al een blog met veel tips als je je bruiloft gaat verzetten.

* En nog een leuk toetje van deze blog: Hoe een bruiloft er in het ini-mini uitziet? Collega-fotograaf Arno heeft dat in playmobiel nagebootst ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=1Q4r376rGYY&app=desktop        


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.