Vier het leven, vier het Paasfeest!

  • 01 april 2021 · 1 reactie · 
Vier het leven, vier het Paasfeest!

Over een paar dagen is het Paasfeest: het feest van het leven. Deze afgelopen tijd staat in het teken van dood en leven. Door de dood heen naar het leven. Zonder dood geen leven.

Heel graag wil ik iets met jullie delen. Ik heb gelukkig veel positieve, diepere gesprekken met mensen: over dingen waar het leven echt om draait. Ook krijg ik regelmatig opmerkingen dat ik me niet zo druk moet maken, niet kijken naar de uitzonderingen, me niet zo moet focussen op de wereld. En ik snap dat die opmerkingen goed bedoeld zijn, toch wil ik hier iets over kwijt. Omdat ik niet alleen kritisch ben, maar ook vol hoop leef. Een hele grote bewogenheid voel voor de mensen om me heen, ook voor jou. Niet alleen narigheid zie, maar vooral het leven omarm.

Vanaf het allereerste begin heb ik gevoeld dat de corona-golf die over de wereld ging, om meer ging en gaat dan alleen een virus. Als je echt alleen naar het virus kijkt, snap ik mensen die zeggen: we doen dingen wel/niet, als het virus maar weggaat. 
Ik kan niet anders dan zien dat corona een onderdeel is van een groter geheel. Hoe meer ik lees en onderzoek doe (en dat doe ik veel), hoe meer dat bevestigd wordt. 

De maatregelen die ons opgelegd worden, roepen -als je alleen al naar corona kijkt- best vragen op. Waarom wel het een en niet het ander? Waarom dit wel en dat niet? En als je iets groter en breder trekt, nog veel meer vragen.

Er is een grote strijd gaande, waarbij macht, geld, misbruik, leugen z’n tienduizenden verslaat.
 Wat recht is wordt krom genoemd en andersom. Een strijd tussen leugen en waarheid. Tussen dood en leven. Als je een wipwapwoppie genoemd wordt, omdat je zo kijkt, denkt en onderzoekt doet, dan draag ik die naam met eer.

Vier het leven, vier het Paasfeest!

Ja, ik maak me ernstige zorgen en mijn 'speldenprikjes/nadenkers' hier, op insta of fb zijn vooral bedoeld uit zorg, uit liefde, niet om iemand te veroordelen. Het enige wat ik hoop te bereiken is dat je verder kijkt dan alleen het nieuws van het journaal. Er wordt zand in onze ogen gestrooid, zodat we niet verder kijken dan onze neus lang is. De lengte van onze neus niet eens meer zien, omdat we bang en angstig in ons donkere holletje zitten. En we krijgen vrijheid als we in elk geval meedoen met de test-en controlecultuur? Waar zijn we in terecht gekomen en waar gaat het naartoe? Zijn we bereid steeds meer te doen en te laten, als we maar weer terug gaan naar normaal? Hoever wil jij gaan? Voor mij is een ding zeker: de afgelopen tijd is nog maar een voorproefje voor wat komen gaat en wat wij 'normaal' vinden nog weleens heel ver weg kan zijn.

Waar ik dan zoal over nadenk?
* de politiek, het in de doofpot (willen) stoppen van waarheid, zodat dat niet aan het licht komt.
* de (bewust of onbewuste) trauma's bij kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat onze emotie vooral zichtbaar is bij het onderste deel van ons gezicht? Onze mond en mondhoeken zijn een essentieel onderdeel bij het uiten van emoties. Wist je dat als baby's langer dan 2 minuten kijken naar een mondkapje, komt er al stress in het lijfje. Het “Still face experiment” geeft een idee hoe belangrijk authentiek, menselijk contact tussen moeder en kind is. Emoties zijn daarbij een essentieel onderdeel. Wat doet het met onze baby's en kinderen die naar al die mondkapjesmensen kijken? Doe zoveel als mogelijk het mondkapje niet op waar je kind bij is!
* wat doet het test-test-test-beleid met onze kinderen? Zit het eraan te komen dat we dagelijks moeten bewijzen met een staaf in onze neus dat we niet dodelijk gevaarlijk zijn? Misschien vind je dat ik overdrijf, maar er zijn voorbeelden te over waar kinderen hun vaardigheden oefenen om dit gewoon op school te doen. Ja, ook in Europa, in Oostenrijk. Wat doet het met onze kinderen dat ze niet meer met een vriendinnetje mogen spelen 'omdat ze niet getest zijn'? (uit eerste hand heb ik deze verhalen, ik verzin ze echt niet!!)
* de continue verwarrring over het jongen/meisje zijn. Er wordt op zoveel fronten getornd aan onze uniekheid door de Schepper aan ons gegeven. Ouders mogen zelf het geslacht van hun kind bepalen en als zodanig aangeven bij de burgerlijke stand? Blote lijven horen er bij, net als een boterham met kaas?
* wat de ene groep mensen doet wordt continue onder vergrootglas gelegd, ook al wordt dat gedrag uitgelokt? Is er niet aan en voor béide kanten wat te zeggen, excuus aan te bieden?
* het Astra Zeneca vaccin levert wat problemen op en twee weken wordt deze prik opgeschort. Echter, drie dagen (!) later krijgen we bericht: veiligheid is getest en akkoord (door Astra Zeneca inderdaad) en wie deze prik nu weigert, mag achter in de rij aansluiten?
* De avondklok was toch wel een hele rigoreuze maatregel en er werd ons beloofd dat het 't eerste zou zijn wat er weer af zou gaan, maar inmiddels zitten we al tig weken met die ingrijpende beperking en het einde ervan is nog niet in zicht?
* Israel loopt voorop wat betreft vaccinaties, en ja, het dodenaantal zakt. Tegelijkertijd is er iets bizars aan de hand: want zonder die prik kun je geen winkelcentrum, bioscoop, zwembad, indoor-restaurant meer in. Waarom zit er zo'n drang, zo'n ongelofelijke plicht achter die prik? Waarom ben je giftig, besmettelijk, een bedreiging als je vriendelijk bedankt?
* Vreedzame betogingen en stilzwijgende demonstraties is een grondrecht, maar toch is het elke keer oorlog als je voor vrijheid opkomt? Dat zelfs sommige politie-agenten en ME's dit niet meer kunnen omdat ze voelen dat dit zo niet klopt?
* Misschien had je het niet verwacht dat de VVD weer (na alle grote fouten en zelfs aftreden) de meeste stemmen heeft. Toch als je iets verder kijkt, zullen je verbazing en vraagtekens beantworod worden. Media bepaalt wat wij denken, vinden, doen en stemmen.

Ja, ik ben elke dag bezig om meer te onderzoeken, en wat ik zie is dat angst, sociale afstand en verwarring (over regels, toekomst) ons menszijn tot in de diepste kern ondermijnen. Dat ik daar soms dingen over deel, doe ik ook omdat ik hoop dat mensen niet alleen naar de ene (journaal), maar ook naar de andere kant van de medaille kijken. Er zijn écht meer kanten aan wat er momenteel gebeurt. Natuurlijk kun je wegkijken, en alleen in het hier en nu leven. Niet moeilijk doen, geen zin in discussies. Doe ik ook soms. Toch ben ik ervan overtuigd dat God ons ook de mogelijkheden geeft om op te komen voor onrecht, om met wijsheid te bouwen aan onze toekomst, en mee te rennen met Paulus' wedloop. Kop in het zand steken of je talenten begraven was niet helemaal de bedoeling, weet je nog?

Mensen, blijf altijd vragen stellen.
En vergeet bovenal niet: dingen als deze zijn er altijd geweest, en zullen er altijd zijn en nemen wel aan het eind van de tijd in sterkte toe. De weeën aan het eind van een bevallling zijn steeds heftiger... maar er komt wél nieuw leven aan. 


Vier het leven, vier het Paasfeest!

MAAR .... lieve mensen. We vieren in deze week het grootste MAAR wat je je maar kunt bedenken. Maar... Jezus leeft! Maar in deze wereld vol machtsmisbruik, leugens, identiteitsoorlog, chaos, staan twee dingen fier overeind; het lege kruis aan de ene kant; er ís voldaan. En de weggerolde steen aan de andere kant; er ís overwonnen. Het is niet een misschien, iets dat nog gaat komen. Jezus héeft de dood overwonnen en Hij leeft, en wij met Hem. Dat geeft een vrijheid die onbetaalbaar is. Dit weekend vieren we de ultieme bevrijdigingsdag: want vrij zijn van dood en hel, is er iets beters?

En dit geeft moed zoals niets hoop kan geven. Dit geeft uitzicht als alle plannen omvergehaald worden. Dit geeft dankbaarheid als alles uit je handen geslagen wordt. Dit geeft gebed omdat je weet dat Hij kan verslaan wat wij met de hele wereld niet kunnen. (o... wat is dit korte filmpje ráák!) Dit is echte leven, zoals het leven bedoeld is.

Dit maakt dat ik elke dag met een nog groter portie dankbaarheid leef voor alles wat nog wel kan. Omdát het nu nog kan. Ik geniet van het ontkiemen van mijn groentezaadjes, het leven in de polder met man en dieren, mijn werk en het schrijven van mijn boek (waar geen enkele coronaperikel aan te pas komt): elke onderdeel van het bestaan hier. Het gaat elke dag wel een keer door me heen: 'al zou morgen de wereld vergaan, dan plantte ik vandaag nog een boom'. 

Bovenal probeer ik elke dag te focussen op de God die vrijheid geeft. Hoe de omstandigheden ook zullen zijn of nog gaan worden, we leven in de realiteit van Goede vrijdag en pasen.

De deur naar het leven hier al en hiernamaals is voor jou en mij wagenwijd opengezet, de toegang betaald (en daar is geen test of vaccin voor nodig) en eeuwige vrijheid aangeboden. Waar je ook mee bezig bent of nog gaat doen deze week; zoek eerst God en zijn gerechtigheid. Nu het nog kan. De tijd dringt. 

Het ga je goed.

Vier het leven, vier het Paasfeest!


Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter    Tam

    Geplaatst: 2021-04-02 20:09:50

    Helder Jonneke. Mooi dat je dit deel.
This thread has been closed from taking new comments.