Wat een weken hebben we achter de rug: een grote eindejaarsactie waarvan de opbrengst voor ZOA is. Voor de mensen die al langer mijn blogs lezen, je weet wel, de projecten in Burundi waar we al vaker geweest zijn. Inmiddels alweer 14 jaar zijn we betrokken bij dit ongeveer armste land van de wereld.
Het is ooit met 150 zalmen begonnen; inmiddels zit de teller van de afgelopen weken op ruim 2200! Wat de zalmroker eerst in zijn achtertuintje deed, is nu een 'fabriek' op ons eigen erf. Gelukkig zijn we met een heel team van vrijwilligers, maar omdat het hier is, en Sjoerd samen met de zalmroker en Frits de 'spillen' zijn van alles, is veel van het gebeuren toch wel hier.
Om je een inkijkje te geven hoe onze laatste weken eruit zagen, heb ik een blog gemaakt. Kijk je mee?
En om alle vragen vóór te zijn... nee... er zijn geen zalmen meer te koop. Opperdepop! Volgend jaar weer.
De zalmen komen aan in IJmuiden, worden 's nachts gefileerd en 's morgens om 7.00 staan 'wij' op de stoep. In drie keer worden de zalmen opgehaald.
Dan kan het pekelen beginnen: vissen liggen 13 minuten in 'gezouten water'. Dus de wekkertjes gaan maar ;-)
Het overgrote deel van de bestellingen zijn gerookte zalmen met citroenpeper. En ja, dat is echt nóg lekkerder. Niks scherp of pittig, wel met een 'fijne bite'.
Elke ochtend rond een uur of zeven worden de vuurtjes al aangestoken, dan is het nog helemaal donker. We gebruiken speciaal hout, wat gelijkmatig brandt en warmte afgeeft.
En vanaf hier gaat Henry echt helemaal glunderen. De zalmen liggen in tien lagen en om te voorkomen dat de onderste verbranden en de bovenste niet gaar zijn, worden ze elke 10 (!) minuten gedraaid. Dat gaat de hele dag door ;-) en tussen de 2-3 uur per batch.
Afgekoeld gaan de zalmen op een mooie karton, in een feestelijke verpakkingszak, naar de koelwagen om te overnachten.
De volgende dag worden de zalmen gevacumeerd; zo blijven de zalmen nóg langer houdbaar. (en passen ze in een doosje enz.)
Maffe taferelen in onze schuur deze weken...
Naast zalm was er dit jaar ook paling, vismix-pakketten, kerstpakketten, wijn, chocola, koffiebonen te koop via www.heerlijkezalm.nl. Op meer dan 10 afleverpunten in Nederland betekent dat een FLINKE klus qua distributie.
Tellen, tellen, tellen. Waar je denkt dat er precies 650 zijn, komen er soms toch een paar tekort. Tellen, tellen, tellen: Sjoerd heeft niet anders gedaan deze weken.
En maar zalmpies roken deze man. Fluitend. Want ja, het was koud en grijs, maar wél droog (prijs de Heer!)
Het roken zit erop, we gaan klaarmaken voor de feestelijke ophaaldagen!
Hout voor vuurtjes...
Thee, koffie, warme choco, broodjes versgerookte warme zalm (of knakworsten)... Genieten met een grote g.
Je ziet het haar denken: huh, wacht ff, is dat een vis?
Helemaal happy met warme choco en een mooie bestelling van pap en mam.
Onze buurmannen bestellen allemaal paling, dan komen ze bij ons borrelen en paling eten. Gezellige bende.
Onze honden hebben wat knuffels gehad, ongelofelijk ;-)
Warme choco met slagroom én spikkels,... en mama betaalt met de qr-code.
Schorten, ovenwanten en onderzetters uit Burundi (nam Sjoerd een paar weken geleden mee)
Deze dames genóten, zo lekker bij het vuurtje.
Terwijl deze jongeman het prima vond om binnen te kleuren.
3 zakken aanmaakhoutjes voor 15,- en dan wordt het nog voor je naar de auto gebracht ook!
De zakelijke pakketten en vis-mixen nog uitzoeken.
Deze dames deden alles netjes in de vet mooie cadeau-dozen.
Broodjes warme zalme, maar ook nog marshmallows bij een vuur: dan is het feest compleet toch?
Ben je ook benieuwd wat deze actie totaal heeft opgebracht? Wij ook! Blijft altijd nog even een verrassing en is afhankelijk van inkoopprijzen van de zalm, prijzen van verpakkingsmaterialen en nog meer.
Op mijn insta kun je meeraden: wie het dichtstbij het goede bedrag zit, wint iets leuks uit Burundi!
DRUKKE dagen, maar wel mega-gezellig en toch ook weer een mooie opbrengst aan extra verkopen van ruim 3000 euro.
Het is veel. Het is druk. Het is geregel. Het lange dagen. Het is ontmoeten. Het is bere-gezellig. Het is lekker. Het is zóveel.
We doen het.
Heel eerlijk? Ik had er dit jaar niet zo heel veel zin in (in dat 'vele').
Toch ben ik blij dat het wél doorgegaan is. Waarom? Als je al die stralende koppies naar huis ziet gaan met het lekkers en de zalmen, dan denk ik: ja.
Als ik weet dat we met o.a. de opbrengst van deze actie weer nieuw leven kunnen blazen op echt ongeveer een van de armste plekken van de wereld, dan denk ik: ja.
Nee, niet door ze geld te geven, maar wel door ze in staat te stellen zélf te veranderen en hun kleine en grote plannen en dromen werkelijkheid te laten worden. Hoe? Luister deze podcast eens waar ik er over vertel.
Of lees deze blog over hoe dat vliegwiel bij de Burundezen wordt aangeslingerd zodat ze zélf talenten en mogelijkheden benutten om te ontwikkelen. Blog 1 en Blog 2.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje (*).
Albanie: misschien niet het eerste land waar je naar toe zou gaan. Mijn vriendin en ik wilden begin dit jaar graag een weekje op pad: we houden allebei…
Afgelopen jaar heb ik een paar mooie gezinnen mogen fotograferen. Stuk voor stuk een feestje! Weet je waarom? Omdat een gezin waardevol is, elk gezinslid…