Maandverband-feest!

Afgelopen woensdag waren we er gewoon life bij: het maandverbandfeest! Wat was het tóf en wat laat ik graag iets zien van deze feestelijke morgen. Het is je wellicht niet ontgaan, dat ik een maandverband-afval-challenge in het leven heb geroepen. En vorige week waren we gewoon in Burundi...

Mooi 'toeval' was dat juist in deze week het eerste uitdeelmoment gepland stond en omdat het de eerste keer binnen deze regio was, is het extra feestelijk. Van twee scholen zijn de meiden van 12-16 jaar bij elkaar. Meiden voor wie menstrueren veel gevolgen heeft. Geen maandverband, thuis op doeken zitten, soms zelfs uitgehuwelijkt worden zodat de man dan maar maandverband moet kopen. (geen grapje!) Want zo'n pakketje (wat 3-5 jaar meegaat!) kost 5,-. Maar als je vader/moeder nog geen euro per dag verdienen en dat nauwelijks genoeg is voor eten en schooluniformen voor het gezin, dan snap je dat er voor maandverband weinig meer over blijft. Een zaal vol meiden, wat mannen voor de 'techniek' en een aantal afgevaardigden (hoofd van de provincie bijv. en iemand van Sante Communaute Developpement - die overigens ook een blog maakten over deze bijeenkomst) Geweldig hoe mooi ze dan zo'n ruimte aankleden... :-)  De vier belangrijke mensen voorin houden allemaal een speech. Ook Sanne die voor ZOA nu drie jaar in dit gebied werkt, en zij deed het zelfs in Kirundi (de taal van Burundi). Er is zoveel voorlichting nodig om zowieso menstruatie en alles wat daarbij komt kijken uit de taboesfeer te halen. En waarom ze nu zo'n pakketje krijgen: je bent het waard, nu kun je gewoon naar school komen en hoef je geen achterstand te krijgen.Wie van jullie praat er wel over met je moeder? Gelukkig gingen er heel wat vingers omhoog. Maar niet allemaal...     Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de 'voorlichtingsfilm' getoond waarin allerlei aspecten aan de orde kwamen (hoe wordt het gemaakt, hoe gebruik je het, dat menstrueren niets raars is enz) En dan mogen ze zelf vragen stellen: - maar hoe moet ik dit nu tegen m'n ouders vertellen dat we dit krijgen? - hoe moet je ze wassen? - kun je wel gewoon rennen? - maar dan ziet toch iedereen die touwtjes zitten en weet dat je ongesteld bent? - u zegt dat ik het 's morgens aan de waslijn moet drogen, maar wat als mijn broertjes en zusjes het zien? - hoe maak ik het schoon als er op schooltoilet geen water is?

Er zit een voorlichtingsboekje bij met uitleg, gebruiksaanwijzing enz.Dan mogen de vrouwelijke mzungu's (blanken) helpen met uitdelen en dat vonden ze gewéldig!! Urakoze cane! (heel erg bedankt) Twee keer OEPS! * ik heb toegezegd dat het geld er voor al die pakketjes voor het eind van het jaar gaat komen! - oeps - (ruim € 3000,- is nu toegezegd, we hebben totaal bijna 7500,- nodig. Dus... (moet voor het eind van het jaar binnen zijn!) Lees hier het hele verhaal nog een keer en besluit dan: Wil je ook nog één of meerdere pakketjes voor je rekening nemen? Zou echt GEWELDIG tof zijn!!! * ik ben in Burundi zelfs ietsje aangekomen dus ik moet deze laatste maand echt flink aan de bak. Oepsie.

Toen we weer buiten waren heb ik nog een filmpje nog opgenomen met nog wat ander 'life' beeld van de meeting: Erg leuk/grappig om te zien! Over muizen enzo ;-) Klik op deze link of onderste foto. https://vimeo.com/240701120

Veel lezers vieren vandaag 'Dankdag'. Wij hebben echt zo megaveel, zelfs voor de meest vanzelfsprekende dingen. Daarom durf ik vrijmoedig te vragen om 1 of meerdere pakketjes te sponsoren. Juist vandaag. P.S. Delen of liken van dit bericht? Heel graag!!Geïnspireerd geraakt door mijn blogpost? Deel hem via:

Facebook of Twitter


This thread has been closed from taking new comments.